Kvinnebunad fra Eidsvoll

Bunadene er skapt av Liv Marit Tangen fra Hurdal, og er frie komposisjoner uten rot i eldre draktskikk fra Eidsvoll.

Kvinnebunad fra Eidsvoll
Av /Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Kvinnebunad fra Eidsvoll er en bunad knyttet til Eidsvoll i Akershus. Eidsvollsbunadene er skapt av Liv Marit Tangen fra Hurdal, og er frie komposisjoner uten rot i eldre draktskikk fra Eidsvoll. Det er symbolene i broderi og materialbruk som knytter bunadene til Eidsvoll som område.

Kvinnebunaden var ferdig i 2000 og mannsbunaden i 2001. Liv Marit Tangen har også utarbeidet bunader for Hurdal og helgedagsdrakter for de samme områdene.

Draktdeler

Livkjole

Bunaden har livkjole i svart eller blått ullstoff. Fasongen er inspirert av andre bunader rundt omkring i landet, uten at den har noen konkrete forbilder. Livet er ettersittende og lukkes med sølvhekter foran. Stakken er foldelagt. Både stakk og liv er brodert.

Motivene i broderiet er hentet fra et sengeteppe og et tekstilstykke som i dag er i Eidsvollsbygningen. Tekstilstykket er i brosjert silkedamask, og det er de brosjerte motivene som er overført til ullgarnsbroderi på bunaden sammen med motiv fra det broderte sengeteppet. Sengeteppet skal ha vært en gave til Carsten Anker på slutten av 1700-tallet, mens damaskstoffet antagelig var blitt brukt i en kjole før det ble gjort om til møbelstoff. Motivene er blomsterranker og en sommerfugl.

Belte

Det brukes enten belte av samme stoff som livkjolen eller et lærbelte med støler i sølv.

Skjorte

Skjorta er i hvit polyester med broderier i hvitsømhalskrage og håndlinninger. Motivene er hentet fra en jernovn i Eidsvollsbygningen.

Lomme

Løslomme i samme materiale som livkjolen, med et broderimotiv foran. Lomma har lås og krok i forsølvet metall, og henges i beltet.

Hodeplagg

Det er lagd ei lue i samme stoff som livkjolen, med broderi på. Den har form som ei pullue med rundet pull som er glatt tilsydd et pannestykke. Lua er rynket i nakken.

Ytterplagg

Det er en halvlang kep med ståkrage og sølvhekte til lukking. Kepen er i svart ullstoff med rødt fôr til den svarte bunaden, og blått ullstoff med offwhite fôr til den blå.

Metall

Liv Marit Tangen har også designet sølv til bunaden. Det består av to søljer, mansjettknapper, ørepynt, veskelås, kephekter og stølebelte. Sølvet har motiver fra en veskelås i messing som er ved Eidsvoll 1814 – Rikspolitisk senter, samt paragraftegn. Sølvet er oksidert eller hvitt med gule heng. Sølvet lages av Vossasylv AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg