Kvinnebunad fra Bardu og Målselv
.

Målselvbunaden ble komponert av Guri Myre sammen med Heimen Husflid i Oslo, og den ble ferdig i 1947. Ullgarnsbroderienebunaden er inspirert av motivet fra ei lue. I 1979 ønsket også Bardu, som har en tilsvarende tilflytterhistorie, å bruke denne kvinnebunaden, slik at den nå brukes som bunad fra både Bardu og Målselv.

Faktaboks

Målselvdal var ubebodd helt fram til 1787, da fattige bønder begynte å flytte hit fra Gudbrandsdalen, Østerdalen, Oppdal og Helgeland. Innflytterne beholdt lenge sine egne, lokale draktskikker på den nye plassen.

Helt siden Målselv Husflidslag nedsatte en egen bunadnemnd i 1937, har de arbeidet med utformingen av en egen bunad for Målselv. De ønsket å bygge på drakttradisjonene som tilflytterne hadde tatt med seg, sjøl om lite originalt draktmateriale var bevart. Lua som broderiene på bunaden har utgangspunkt i, kommer trolig fra Oppdal, og den var brodert i typisk Gudbrandsdalssøm. Guri Myhre fant i 1941 tegningen av denne lua i et ukeblad. Originaltegninga var lagd av arkitekt Halfdan Arneberg. Bunaden er ellers fritt komponert.

Draktdeler

Liv

Livet syes i svart, mørkeblått, mellomblått eller grønt ullstoff med fôr. Det rekker litt nedenfor kroppens livlinje, og lukkes foran med skjulte hekter. Midt bak går livet ned over stakken i en spiss. Det er blomsterbroderier både på framstykkene og på ryggen.

Stakk

Stakken er foldelagt, med en midtfold på 15 centimeter midt foran, og syes i de samme fargene og samme ullstoff som livet. Den skal nå ned til 15 centimeter over gulvet. Nederst på stakken er det en brei, brodert blomsterbord med samme type broderier som på livet.

Skjorte

Skjorta er i hvitt lin. Den er brodert med hvitsøm på den stående kragen, nedover langs halsåpningen og på håndlinningene. Broderiene er tegnet av Ivar Alapnes. Skjorta lukkes med ei knappesølje med løv i halslinninga. Håndlinningene lukkes med mansjettknapper i sølv.

Lomme

Til bunaden hører også ei løslomme, sydd i samme stoff som livet og stakken. Broderiene er, i likhet med bunadens broderier for øvrig, inspirert av motivet på ei lue. Lommelåsen som brukes har – helt siden bunaden ble tatt i bruk i 1947 – blitt lagd av gullsmed Johs Kristiansen Eftf. i Larvik. Dette er samme type lås som brukes til bunader fra Gudbrandsdalen.

Hodeplagg

På hodet brukes ei lue med broderier på sidene og bak. Lua syes i samme stoff som resten av bunaden.

Trøye

Trøya har samme snitt som livet og skal dekke dette. Den lages i rødt ullstoff, i tillegg til i stakkens og livets farger (svart, mørkeblått, mellomblått eller grønt). Trøya har rund hals uten krage, og hektes sammen foran med skjulte hekter. Den har vide ermer med legg øverst og nederst. Håndlinninga er smal, og lukkes med en knapp trukket i trøyestoffet. Trøya ble utarbeidet av Målselv Husflidslag og Heimen Husflid, og var ferdig i 1963. Trøya viser klart slektskap til lignende plagg fra Gudbrandsdalen.

Understakk

Understakken ble tidligere produsert i lasting, men lages i dag i bomullsstoff. Den skal være 5 centimeter kortere enn stakken.

Strømper

Det brukes svarte strømper til bunaden.

Metall

Fra begynnelsen av var det ikke særskilt sølv til bunaden. Det ble brukt ulike typer sølv, alt etter hva folk hadde og fikk tak i. På oppdrag fra Målselv Husflidslag har Per Bjørnar Tangen ved Målselv Sølvsmie lagd sølv til bunaden. Sølvet, som ble godkjent i 1981, er basert på detaljer fra bunadens broderi, og består av ei knappesølje med løv til halslinninga, ei stor sølje med løv til skjortebrystet samt mansjettknapper. Det er dessuten utarbeidet ørepynt og en ring med samme mønster.

En del bruker også sølv som gullsmed Ole Kr. Barnung har utarbeidet. Dette er inspirert av sølvtradisjonene fra Gudbrandsdalen. Han har også lagd sølvhekter til bunadlivet og bunadtrøya. Bunadnemnda i Målselv Husflidslag har ikke godkjent dette sølvet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg