Kvinnebunad fra Alvdal
/Norsk bunadleksikon.
Kvinnebunader fra Østerdalen som ikke er i produksjon

Alvdalsbunad med trykt mønster, slik en av bunadene fra 1930-tallet fortsatt brukes i dag.

Kvinnebunader fra Østerdalen som ikke er i produksjon
Av /Norsk bunadleksikon.

Kvinnebunad fra Alvdal er en bunad som ble utarbeidet 1946–1948, som bidrag til konkurransen om ny festbunad for Østerdalen. Det var Signe Storstrøm fra Alvdal som komponerte bunaden. Ettersom den ikke nådde opp til seier i tevlinga ble den satt i produksjon som Alvdalsbunad.

Faktaboks

Signe Storstrøm satt i komiteen som arrangerte bunadkonkurransen, og i likhet med Kviknebunaden ble også denne en lokal bunad. Den er fritt komponert uten tilknytning til den tradisjonelle draktskikken i Østerdalen, men har broderi som er inspirert av ei stoldør fra Alvdal gamle kirke. Det er et såkalt «kurbits»-motiv, med stiliserte blomster.

Sjøl om det er Signe Storstrøm som er opphavskvinne til bunaden, var flere andre parter involvert. I likhet med Maria Aaen konfererte hun med Halfdan Arneberg, og Heimen Husflid ved Ingeborg Stenseth var også involvert. Sjølve broderimønsteret ble tegnet av Petter Raudsand fra Alvdal, som på det tidspunktet var elev ved Statens håndverks- og industriskole.

Draktdeler

Livkjole

Det fins ingen lokale forbilder for fasongen på livkjolen, og juryen som bedømte bunadkonkurransen, mente fasongen lignet for mye på livkjolene i Gudbrandsdalen. Livkjolen lages i svart ullstoff. Livet har ikke annet broderi enn en smal bord med rustrødt som hovedfarge. Denne løper langs alle kantene på livet. Foran lukkes livet med skjulte hekter samt eventuelt ei til to synlige spenner.

Stakken er i samme stoff som livet, og har midtfold foran med folder utover mot et rynkeparti midt bak. Nederst har den en bord som den på livet, og kurbitsmotivet er gjentatt ti ganger rundt stakken.

Skjorte

Det er ikke utarbeidet egen skjorte til bunaden, og derfor brukes gjerne den samme skjorta som til Kvinnebunad fra Nord-Østerdalen, med halskrage og håndlinninger.

Lomme

Bunaden har løslomme i samme stoff som livkjolen, med et broderimotiv foran og den rustrøde borden rundt kanten.

Hodeplagg

Lua til bunaden ligner de tradisjonelle honnluvene fra Nord-Østerdalen, med ett midtstykke og to symmetriske sidestykker. Lua lages i samme stoff som livkjolen. I tillegg til den rustrøde borden har den har et brodert motiv bak.

Ytterplagg

En kep er lansert som ytterplagg. Denne er i samme stoff som livkjolen, har linning i halsen og splitter for hendene. Den lukkes med ei nål eller ei spenne i halsen. Heimen Husflid fører ikke kepen.

Understakk og strømper

Det er ikke bestemt noe om understakk, men svarte strømper er vanlig å bruke.

Metall

Det er ikke utarbeidet eget sølv til bunaden. Men ettersom det er flere som har kopiert gamle søljer fra Østerdalen, er det vanlig å bruke slike til bunaden. Hektene i livet er i tinn, og lommelåsen lages av ulike metaller – og både hektene og låsen kan variere etter hva som fins i handelen.

Alvdalsbunad med trykt mønster

En bunad som også var i bruk i Nord-Østerdalen, var en livkjole i ullstoff med trykt mønster. Denne blir av mange regnet som Alvdalsbunad. Fasongen var nok hentet fra livkjolene i Gudbrandsdalen, for de bevarte gamle livkjolene fra Østerdalen har et annet snitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg