Kvinnebunad fra Østfold 2

Husfliden i Oslo sin variant av Kvinnebunad fra Østfold.
Av /Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Kvinnebunad fra Østfold 2 er en bunad fra Østfold. Den ble laget av Den norske husflidsforening i Oslo på 1960-tallet som en variant av kvinnebunaden fra Østfold. I all hovedsak bygger den på det samme materiale som den vanligste Østfoldbunaden, men er ulike i enkelte deler.

Denne bunaden har andre farger på broderiet på tørkleet, den har ei lue i ensfarget silke, og den har forkle. Det brukes ikke løslomme til denne varianten.

Draktdeler

Liv

Livet lages i grønn damask i lin og ull. Utgangspunktet for livet var et stoffstykke fra Unneberg i Berg ved Halden. Stoffstykket er borte, men mønsteret er brukt i bunadlivet. Fasongen på livet har ingen kjente forbilder. Det er sydd fast til stakken, og snøres foran med sølvsnor gjennom opptil åtte par sølvmaljer. Maljene har utgangspunkt i et par maljer fra Bossum i Onsøy, men de gamle maljene er til å hekte sammen. Sølvkjedet skal ha utgangspunkt i et kjede fra Martin Hovs samlinger i Halden.

Stakk

Stakken er i svart ullstoff med en to centimeter brei, grønn kant nederst. Over kanten er det to stikninger med rustrød farge. Stakken er lagt i løse folder rundt livet, og har ei skjult lomme i ene sida. Stakken har ingen forbilder i gammel draktskikk i Østfold.

Skjorte

Skjorta er i hvitt lin med tellesøm på skulder, hals- og ermelinning. Utgangspunktet for skjorta er ei mannsskjorte fra Torp i Onsøy, fra ca. 1840. Skjorta skal visstnok ha vært ei brudgomsskjorte.

Forkle

Forkleet er i halvull, med bomullsrenning og ullinnslag, med stripemønster på tvers. Stripene har fargene rødt, lilla, gulgrønt, svart, hvitt og gult. Forkleet har utgangspunkt i et stoffstykke fra Skipperud i Skiptvet, fra andre halvdel av 1800-tallet. Mønster og fargebruk på forkleet skiller seg noe fra originalstoffet. En veit dessuten ikke om stoffet har vært et forkle.

Tørkle

Broderiet på sjalet til bunaden
Av /Norsk bunadleksikon.

Tørkleet er i svart silke, med blomster og ranker brodert i mange farger. Rødt er hovedfargen. Utgangspunktet for tørkleet er det samme som til den andre kvinnebunaden for Østfold, men her er bare det røde broderiet kopiert. Dette tørkleet har heller ikke sørgerose. Det opprinnelige tørkleet kom til Østfold fra Valdres i 1888.

Hodeplagg

Lua er i ceris-rød silke. Den er ei såkalt tobladslue med rynkesnor i nakken. Langs kanten er den kantet med lyserødt silkeband, og den knytes under haka med et breiere lyserødt silkeband. Langs kantene har den en hvit håndvevd blonde. Utgangspunktet for lua er ei lue fra Ellefsrød på Idd, antakelig fra slutten av 1700-tallet. Den gamle lua er i rød silkedamask med vattering, og fôr av ubleiket linlerret.

Understakk og strømper

Understakk blir lagd i bomull, og har samme farge som livet. Understakken har lomme, og ei kappe nederst. Den har ikke utgangspunkt i gamle klesplagg fra Østfold. Det brukes tette, svarte strømper til bunaden.

Ytterplagg

Det er utarbeidet en kep i svart ullstoff med grønt fôr. Kepen kan vendes så det grønne stoffet kommer ut, den har nedbrettet krage og lukkes i halsen med ei spenne i sølv.

Metall

Sølvet til bunaden består av ei hjertesølje som er kopiert etter ei sølje fra Rakkestad. Bortsett fra den nylagde nåla på baksida skal bunadsølja være en nøyaktig kopi av den gamle, men originalen er forsvunnet. I tillegg bruker mange ei lita hjertenål i halsen, lagd med utgangspunkt i den samme nåla som er forbilde for tørklenålene. Maljene og maljekjedet er også i sølv. Det er også lagd skospenner utformet som hjertenåla fra Askim.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg