Kvinnebunad fra Ådal
/Norsk bunadleksikon.
Kvinnebunad fra Ådal

Livet er et skjøteliv med oppsplittede skjøter

Kvinnebunad fra Ådal
Av /Norsk bunadleksikon.

Kvinnebunaden fra Ådal ble lansert i 1938. Få år etter at den første kvinnebunaden fra Ringerike kom i 1935, kom det en egen bunad for en del av området. Tre av dem som sto bak Ådalsbunaden, var Bergljot Lie, Karen Berg og Mathea Waagaard. Bunaden er inspirert av noen bevarte gamle draktplagg, men er ellers fritt komponert. Den ble ikke svært utbredt, og i mange år var det liten etterspørsel etter bunaden. Produksjonen ble tatt opp igjen femti år etter presentasjonen.

Faktaboks

På en gard i Ådal var det bevart noen gamle draktplagg fra slutten av 1700-tallet. Disse tok man utgangspunkt i da man skapte bunaden. Fasongen på livet kan en se er inspirert av disse rokokkoplaggene, men ellers har bunaden ingenting med de gamle plaggene å gjøre.

Draktdeler

Liv

En tok utgangspunkt i det en meinte var typiske trekk ved naturen i Ådal, og valgte en klar, mellomblå farge til bunaden. Fordi det er ei skogsbygd, ville en vise det gjennom å brodere grankvister med blomster og kongler på bunaden. Det var ringeriksmaleren Hans Weholt som tegnet broderimønsteret. Det er broderi på både framsida og baksida av livet.

Fasongen på livet har utgangspunkt i rokokkoens skjøteliv, med 14 centimeter lange oppsplittede skjøter foran og tilsvarende skjøter i ryggen. Foran lukkes livet med skjulte hekter. Livet lages i klede, og broderiet er i ull og moulinégarn.

Stakk

Stakken er i samme stoff som livet, og har elementer fra samme broderimønster nederst. Den er foldelagt til linninga i livet, og i en av foldene er det ei skjult lomme. Stakken stopper tolv centimeter fra gulvet.

Skjorte

Skjorta er i bomull, med nuperellekant rundt halskrage og håndlinninger. Halskragen har ei tre centimeter brei linning som går ut i lange snipper foran. Snippene brettes ned.

Tilbehør

Det er ikke lagd hodeplagg til bunaden. Det brukes svarte strømper.

Metall

Det er heller ikke utarbeidet eget sølv til denne bunaden, men en anbefaler å bruke ei eller to søljer i skjorta. Det er kopiert flere typer søljer med lokal tilknytning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg