Kvinne- og mannsbunad fra Svalbard

Kvinne- og mannsbunad fra Svalbard
.
Kvinnebunad fra Svalbard
.

Artikkelstart

Svalbardbunaden ble skapt av Elsa Knutsen fra Bø i Vesterålen. Hun hadde tilbragt mange år på Svalbard da hun laget kvinnebunaden i 1978. Broderiene på bunaden er inspirert av den særegne naturen der. Noen år senere kom mannsbunaden. For å få lov til å bruke disse bunadene må brukeren ha bodd på Svalbard i alle fire årstider.

Draktdeler, kvinne

Liv

Livet på Svalbardbunaden er midjekort og ender ned i en liten spiss foran. Det syes i blått ullklede og lukkes med skjulte hekter og en trykknapp. Motivene i broderiene på framsida er svalbardvalmue, saxifraga og snøstjerneblomst.

Stakk

Den side stakken er i det samme blå ullkledet som livet. Stakken er foldelagt og har broderier nederst av isfjell og de samme blomstene som på livet.

Skjorte

Skjorta med stående krage syes i hvit duchesse. Den er uten broderier.

Løslomme

Til bunaden hører en dråpeformet, brodert lomme i blått ullklede med sølvfarget lås. Lomma festes på livets venstre side.

Hodeplagg

Den blå lua som hører til er i kysefasong og har de samme broderiene som bunaden forøvrig.

Ytterplagg og sjal

En kort kep i blått ullklede, fôret med lyseblått silkefôr, kan brukes over bunaden. Kepen er uten broderier og lukkes med sølvhekte. Den har stående krage og er formklipt over skuldrene.

Strømper

Hvite strømper brukes til.

Metall

Singer Sølvsmie i Kautokeino håndlager sølvet som hører til bunaden. Sølvet med isbjørnmotiv kan ikke kjøpes separat, men selges kun sammen med bunaden. Sølvet består av en liten sølje med anheng i halsen, en større sølje med anheng som festes på livet, mansjettknapper og lommelås. Det fins i tillegg øredobber og hekter til kepen.

Draktdeler, mann

Trøye

Trøya syes i svart ullklede og når ned til hoftene. Den er dobbeltspent med 14 sølvknapper, har slag og en stående krage. Knappene skal ikke kneppes. Foran på trøya er det to lommer. Nederst på hvert erme er det to sølvknapper.

Vest

Den blå vesten er midjekort og har broderier på ryggen. Broderiene har motiver fra det tradisjonelle arbeidslivet på Svalbard: gruvehjelmer, gamle gruvelykter og redskap, men også fjell og sol.

Bukse

Buksa er ei knebukse i svart ullklede med vanlig lukking. Ei sølvspenne fester linninga ved kneet. Tidligere ble det brukt flerfargede, flettede snorer til å lukke splitten ved kneet.

Skjorte

Bunadsskjorta syes i hvit duchesse og er ubrodert. Ermene lukkes med mansjettknapper. I halsen lukkes skjorta med ei sølvnål.

Strømper

Til knebuksa brukes hvite, strikkede ullstrømper.

Hodeplagg og halstørkle

En vanlig svart bunadhatt kan brukes til Svalbardbunaden.

Metall

Til mennenes Svalbardbunad består sølvet av: knapper til trøya, vesten og buksa, mansjettknapper og ei sølvnål til halslinninga. Sølvet med isbjørnmotiv håndlages av Singer Sølvsmie i Kautokeino og selges kun sammen med bunaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg