Kvekkepose er én eller flere elastiske hudfolder som finnes i munn- eller struperegionen hos de fleste hanlige frosk. Hovedfunksjonen er å forsterke lyden hannen produserer for å tiltrekke seg hunner, så den kan høres over et større område. Kvekkeposen(e) kan ha ulik utforming hos de forskjellige froskene og kan brukes til å skille artene fra hverandre.

Faktaboks

Også kjent som

Strupesekk. På engelsk: vocal sac

Kvekkeposen(e) har åpning til munnhulen. Når frosken synger/kvekker, fyller den lungene med luft, lukker munn og nesebor og presser luften ut av lungene, over strupehodet der lyden produseres og inn i kvekkeposen(e) der lyden forsterkes. Ved hjelp av muskelbevegelser kan den så presse luft fram og tilbake mellom lungene og kvekkeposen og dermed gjennomføre en vedvarende sang. Hannfrosker med store kvekkeposer kan ofte høres over en kilometer, mens arter som mangler kvekkeposer bare er hørbare noen få meter.

Av de norske froskene har buttsnutefrosken og spissnutefrosken innvendige kvekkeposer, og lyden kan ikke høres særlig langt. Damfrosken har en utvendig kvekkepose i hver munnvik og har vesentlig større rekkevidde for sin sang.

En alternativ bruk av kvekkeposene er kjent fra to søramerikanske snabelfrosker, De benytter posene til transport av, eller permanent oppholdssted for, rumpetrollene inntil de forvandles til småfrosk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg