Kvassheim fyr

Kvassheim fyrstasjon på Jæren
Kvassheim fyrstasjon
Kvassheim fyrstasjon, tåkesignal
Kvassheim fyrstasjon

Artikkelstart

Kvassheim fyr er en nedlagt fyrstasjon like sør for Vigrestad i Hå kommuneJæren. Den var et kystfyr, ble opprettet i 1912 og automatisert i 1986. I 1990 ble den avbemannet og erstattet av en fyrlampe like ved.

  • Tårnets høyde: 12 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 16 meter
  • Lysvidde, ny lykt: 6,1 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter gården Kvassheim, og det kommer av kvass, steinrik grunn som er typisk for området.

Historikk

Jæren er en farlig kyststrekning for skipstrafikken, og den første fyrlykta i området ble plassert på den vesle holmen Rauna i Ognabukta i 1906. Samtidig ble det montert et knalltåkesignal på Kvassheim. Det utløste et knallskudd hvert tiende minutt når det var tåke, og ble betjent av en mann på en nærliggende gård. Ingen av tingene fungerte tilfredsstillende, så Kvassheim fyrstasjon ble bygget ved tåkesignalet. Den ble utstyrt som familiestasjon og utstyrt med et enkelt lynblinkapparat i lyktehuset. Knalltåkesignalet ble drevet av fyrbetjeningen frem til 1916, da det ble erstattet av et elektrisk drevet hornsignal. Det fungerte frem til 1956, og ble da skiftet ut til fordel for et tyfon tåkesignalanlegg. Samme år ble bemanningen økt med en fyrbetjent, og det ble bygget en bolig til. Under andre verdenskrig var ikke Kvassheim fyr tent, og i lange perioder bodde det tyske soldater på fyret.

Etter at fyrstasjonen ble nedlagt ble den stående ubrukt til 2004. Da overtok Jæren friluftsråd anlegget, og har siden pusset opp og utvidet til et flott besøksfyr. I dag er Kvassheim åpent for dagsbesøk med varmestue, kafé og utstilling. Det er overnattingstilbud i assistentboligen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.
  • Ersland, Bjørn Arild (2012). Kvassheim fyr 100 år. Jæren friluftsråd.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg