Kvasir

Artikkelstart

Kvasir er en norsk søketjeneste som viser treff fra flere kilder samtidig, blant annet nettsøk, bildesøk og nyhetssøk. Tjenesten ble lansert i 1995 og fokuserer på norske brukere og norske søk. Forretningsmodellen til Kvasir er basert på distribusjon av sponsede lenker. Kvasir eies av Aller Media AS (siden 2013).

Navnet Kvasir kommer fra norrøn mytologi og guden Kvase, som ble skapt av vaner og æsers spytt og var så vis at han kunne svare på alt han ble spurt om.

Teknisk beskrivelse

Kvasirs søketjeneste baserer seg på en tilpasset indeksering fra Google. Søketreffene leveres av Googles søkemotor, men sorteringen og filtreringen er tilpasset av Kvasir for norske lesere. I tillegg skiller Kvasir seg fra Googles egen søketjeneste ved at de ikke samler inn informasjon om brukernes søkeatferd for å tilpasse søkeresultatet til den enkelte bruker. For søk etter firmaer, personer og kart benyttes Gule sider, som leveres av Eniro AS. Kvasir har lagrede søketrender tilbake til 2006, samt en tjeneste som viser hva folk søker på i sanntid.

Historie

Kvasir ble opprettet påsken 1995. Ideen ble konseptuert av Oslonetts webansvarlige Steinar Kjærsgård og en skisse ble programmert av Gisle Aas. Skissen ble utviklet etter modell av Yahoo, som var en tematisk emnekatalog. På dette tidspunktet var nesten alle søkemotorer innrettet som tematiske lenkeguider, eventuelt med søkemuligheter inn i egen katalog. Kvasir var i starten også organisert på denne måten, men ble etter hvert utvidet med mer generelle søkefunksjoner. Kvasir hadde emnekatalog/temaguide helt frem til 2010. Da ble det besluttet å legge ned denne, da nettsøket for lengst hadde overtatt for lenkeguider.

I 2010 vant Kvasir Gulltaggen for «Beste informasjonsnettsted/tjeneste». I 2012 ble Kvasir lansert i en tilpasset versjon for mobiltelefon. I januar 2013 ble Kvasir overtatt av Scandinavia Online AS. I mars 2014 kjøpte Aller Media AS opp Scandinavia Online AS og dermed også Kvasir.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg