Kvartetten for nasjonal dialog

Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog ble tildelt Nobels fredspris for 2015. Bildet viser en pressekonferanse 21. september 2013 med representanter for de fire organisasjonene som utgjør kvartetten: Wided Bouchamaoui, generalsekretær i arbeidsgiverorganisasjonen UTICA (Union tunisienne de l’industrie, du commerce et de l’artisanat); Houcine Abbassi, generalsekretær i fagorganisasjonen UGTT (Union générale tunisienne du travail); Abdessattar ben Moussa, president for menneskerettsorganisasjonen LTDH (la Ligue tunisienne pour la défense des droits d’homme); og Mohamed Fadhel Mahmoud, president for den nasjonale advokatforeningen Ordre national des avocats de Tunisie.
Pressekonferanse
Av /Afp/NTBscanpix.

Artikkelstart

Kvartetten for nasjonal dialog er en gruppering av fire tunisiske organisasjoner som var en pådriver i demokratiprosessen i Tunisia fra 2013. Kvartetten ble tildelt Nobels fredspris for 2015.

Faktaboks

Også kjent som

Quartet du dialogue national

Grupperingen ble til sommeren 2013 for å støtte opp under demokratigrunnlaget som var skapt gjennom den såkalte sjasmin-revolusjonen, under opprøret i Tunisia i 2010–2011, som var starten på den arabiske våren.

Kvartetten består av disse aktørene; fagbevegelsen Union générale tunisienne du travail (UGTT), arbeidsgiverorganisasjonen Union tunisienne de l'industrie, du commerce et de l'artisanat (UTICA), menneskerettighetsorganisasjonen la Ligue tunisienne pour la défense des droits d'homme (LTDH) og advokatforeningen Ordre national des avocats de Tunisie (ONAT).

Nobelprisen ble tildelt kvartetten som sådan, og ikke de fire organisasjonene som står bak den. Begrunnelsen er den viktige rolle kvartetten har spilt som en mekler og pådriver mellom politiske partier og andre aktører, særlig under den mer spente situasjon som i 2013 fulgte etter politiske drap som truet demokratiprosessen, med frykt for borgerkrig. Derved har Kvartetten fremmet en fredelig, demokratisk politisk utvikling i Tunisia, og bidratt til at de politiske gevinstene som følge av opprøret og regimeskiftet i 2012 er videreført – i motsetning særlig til Egypt.

Etter at opprøret førte til en demokratisering anså Kvartetten at hovedoppgaven var løst. Det videre arbeidet har skjedd fra de deltagende organisasjoner. Kvartetten som en løs sammenslutning av grunnleggerne opprettholdt en funksjon ved å følge utviklingen i Tunisia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg