Den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog (Quartet du dialogue national); gruppering av fire tunisiske organisasjoner som har vært en pådriver i demokratiprosessen i Tunisia, fra 2013. Kvartetten er tildelt Nobels fredspris for 2015.

Grupperingen ble til sommeren 2013, for å støtte opp under demokratigrunnlaget som var skapt gjennom den såkalte jasmin-revolusjonen, under opprøret i Tunisia i 2010–11, som var starten på den arabiske våren

Kvartetten består av disse aktørene; fagbevegelsen Union générale tunisienne du travail (UGTT), arbeidsgiverorganisasjonen Union tunisienne de l'industrie, du commerce et de l'artisanat (UTICA), menneskerettighetsorganisasjonen la Ligue tunisienne pour la défense des droits d'homme (LTDH) og advokatforeningen Ordre national des avocats de Tunisie (ONAT).

Nobelprisen ble tildelt kvartetten som sådan, og ikke de fire organisasjonene som står bak den. Begrunnelsen er den viktige rolle kvartetten har spilt som en mekler og pådriver mellom politiske partier og andre aktører, særlig under den mer spente situasjon som i 2013 fulgte etter politiske drap som truet demokratiprosessen, med frykt for borgerkrig. Derved har kvartetten fremmet en fredelig, demokratisk politisk utvikling i Tunisia, og bidratt til at de politiske gevinstene som følge av opprøret og regimeskiftet i 2012 er videreført – i motsetning særlig til Egypt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.