Kvanhovden fyr

Kvanhovden fyrstasjon utenfor Florø.
Av .
Kvanhovden fyrstasjon utenfor Florø.

Artikkelstart

Kvanhovden fyr er en fyrstasjon på øya Hovden i Kinn kommune, Vestland fylke. Den ble opprettet som innseilings- og ledfyr i 1895, automatisert og avbemannet i 1980.

  • Tårnets høyde: 10 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 40,3 meter
  • Lysvidde: 14,6 nautiske mil
  • Lyskarakter lykt: Oc WRG 6s

Navnet

Fyrnavnet skrives både Kvanhovden og Kvannhovden. Første del av navnet kommer av plantenavnet kvann som vokser i området. Siste del kommer fra øya fyrstasjonen står på. Hovden forklares med rundaktig fjellformasjon.

Historikk

Fyrstasjonen ble bygget for å lede skip både langs den indre og den ytre leia forbi Florø. Fyrstasjonen fikk en ganske enkel fyrvokterbolig med lykta på gavlveggen mot sjøen. Lykta ble forsterket i 1932. Forskjellige fyrvoktere og deres familier drev fyret frem til 1939, da det også ble ansatt en fyrassistent og bygget bolig til ham. I 1960 fikk fyrstasjonen elektrisitet med kraft fra egne dieselaggregater. Et par år senere ble fyret gjort om til tørnstasjon, familiene flyttet på land og vaktlaget fikk leiligheter i den gamle fyrvokterboligen. Etter avbemanningen er bygningene godt tatt vare på. Kystverket leier dem ut til Kinn Kystlag i Florø, som driver stedet som besøksfyr.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg