Faktaboks

Kuwait
arab. al-Kuwayt
Uttale
kuwˈait
Kuwait skyline
Av .

Kuwait er hovedstad i staten Kuwait, ved Kuwaitbukta (Persiabukta). Storbyområdet har 2 779 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Byen er et av de viktigste handels- og finanssentre i Midtøsten. Den har internasjonal lufthavn og er sete for Kuwait-universitetet (grunnlagt 1962), naturhistorisk og naturvitenskapelig museum. Tariq Rajab-museet har antikviteter og manuskripter fra store deler av den islamske verden. Stor moderne moské (fra 1986) med plass til over 5500 mennesker. Kuppelen er 43 meter høy og 26 meter i diameter. I 1979 ble tre store tårn ferdigstilt, det største (187 meter høyt) med utsiktsplattform.

Kuwait var frem til 1957 omgitt av murer, men bare deler av den gamle bymuren og byportene er bevart. Byen har utviklet seg til en moderne og velregulert storby. Bebyggelsen strekker seg nå i en lengde av over 25 km langs sørkysten av Kuwaitbukta.

Under den irakske invasjonen i 1990 og den etterfølgende krigen ble store deler av byen ødelagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg