Kuria Muria

Artikkelstart

Kuria Muria er en øygruppe i Arabiahavet som tilhører Oman. Øygruppen består av fem øyer som ligger omtrent 40 kilometer fra Omans sørøstlige kyst. De har et samlet landareal på 73 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
kˈuria mˈuria
Også kjent som
arabisk: Khuriya Muriya

Fra vest til øst heter øyene Al-Hasikiyah, Al-Sawda, Al-Hallaniyah, Qarzawit og Al-Qibliyah. De består i hovedsak av granitt, og de fleste mangler ferskvann og har lite eller ingen vegetasjon.

I dag er det kun Al-Hallaniyah, med ferskvann, som er bebodd. Den lille befolkningen på øya driver fiske og tradisjonelle håndverk. De snakker shehri (også kalt jibali), et språk som tilhører den sørarabiske grenen i den semittiske språkgruppen.

Historie

I 1854 ga Omans sultan Kuria Muria til Storbritannia. Øyene var derfor lenge formelt en del av det britiske Adenprotektoratet som var sentrert i Aden i Jemen. Britene var lite aktive på øyene og innbyggerne fortsatte å ha en sterk tilknytning til Oman.

Da britene trakk seg ut av Aden i 1967 ble øyene etter eget ønske igjen en del av Oman, noe den nye selvstendige staten Sør-Jemen motsatte seg. Sør-Jemen, som i stor grad bestod av de samme områdene som Adenprotektoratet, la derfor krav på øyene. I 1992 signerte Jemen og Oman en enighet om grensene mellom de to landene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg