Kuråsfoss kraftverk er et vannkraftverk i Glomma, ved utløpet av Aursunden (691-685 moh.) i Røros kommune, Sør-Trøndelag. Det har en installert effekt på 10,6 MW og en midlere årsproduksjon på 62 GWh. Fallhøyden som utnyttes er 48 meter. Kraftverk er bygget i fjell og har to aggregat. Det første aggregatet ble satt i drift i 1952, og det andre i 1966. Kraftverket eies og drives av Røros E-verk.

Kuråsfoss museumskraftverk ligger like nedenfor Glommas utløp i Aursunden. Glåmos, Røros kommune.

Dag Endre Opedal.. Begrenset gjenbruk

Den gamle Kuråsfoss kraftverk, Kuråsfoss I, ble lagt ned i 1965 og er i dag et museumskraftverk. Dette ble bygd av Røros kobberverk i årene 1895-96. Kraftverket hadde to francisturbiner med doble løpehjul. Med en fallhøyde på 15,3 meter var samlet ytelse 500 kW vekselstrømgeneratorene. Vurdert etter dagens målestokk var dette et minikraftverk av enkel utførelse, men vurdert etter datidens teknologi var Kuråsfoss en teknisk utfordring med avanserte løsninger. Kuråsfossen var også det første kraftanlegget i Norge med høyspent overføring (5 kV) etter trefase-prinsippet. 

Kuråsfoss I er i dag klassifisert som et kulturminne innen norsk kraftproduksjon. Kuråsfoss kraftverk ble i 1936 overtatt  av Røros Elektrisitetsverk A/S, i dag Røros E-verk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.