Kunsthåndverk og design på Island

Oli Johann Ásmundssons barnestol Litli-Loki i laminert kryssfiner ble produsert av Fagus Co. fra 2001.

Sigurdur Gústavssons lampe Take Away for svenske Källemo føyer seg inn i firmaets produkter som er i grenselandet mellom design og kunst.

Artikkelstart

Historikk

De eldste beviser på islandsk kunsthåndverk er funnet i gravrøysene. Det er smykker og våpen, og i de gamle skriftene omtales dyktige personer som arbeidet med kunst og kunsthåndverk under kirkens beskyttelse.

Det islandske kunsthåndverket har nesten helt frem til moderne tid vært preget av en streng konservatisme og respekt for tradisjonene. Vi ser det særlig i treskjæringen. Den romanske ranken har levd i beste velgående fra middelalderen og frem til ca. 1850. Også tekstilkunsten, der det islandske ullgarnet i naturfarger har dominert, har en så godt som ubrutt tradisjon fra middelalderen og frem til vårt århundre. Industrialiseringen kom ikke til Island før med trålertiden på begynnelsen av 1900-tallet, omtrent et halvt århundre etter at den kom til de andre nordiske landene.

På den tiden da blant annet William Morris forsøkte å redde kunsthåndverket i England fra maskinenes herredømme, kom kunstneren Sigurður Guðmundsson hjem til Island etter mange års studier i Danmark. Hans hovedoppgave ble å redde de kunstneriske ferdigheter i landet. Han nykonstruerte den gamle islandske kvinnedrakten for å tilpasse den en moderne livsstil, og han fikk både håndverkstradisjoner og sølvsmedtradisjoner opp på et høyere kunstnerisk og håndverksmessig plan.

En ny epoke

En ny epoke ble innledet da Guðmundur Einarsson kom hjem etter mange års studier i Tyskland i 1927 og startet et moderne keramikkverksted sammen med sin kone Lydia. Den første moderne billedveveren var Juliana Sveinsðottir som i slutten av 1950-årene begynte å veve etter først å ha etablert seg som maler. Den islandske håndverksskolen ble grunnlagt i 1939, og med den kom den første læreanstalt innen kunsthåndverk på Island.

Fra 1960-årene og fremover har det vokst opp en livskraftig gruppe profesjonelle kunsthåndverkere på Island. Den geografiske plasseringen mellom Europa og USA har resultert i et spennende møte mellom to ulike kulturtradisjoner. Tekstilkunsten har uten tvil utviklet seg til den mest interessante grenen av det islandske kunsthåndverket. I senere år har det også vokst frem en helt ny gruppe kunsthåndverkere på Island, nemlig glasskunstnerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg