Kunsthåndverk i Russland

Artikkelstart

Etter cirka 1700 har det russiske kunsthåndverket vært delt i to ulike tradisjoner. I Moskva og østover har det tradisjonelle russiske kunsthåndverket vært inspirert av den fargerike folkekunsten med sine overdådige blomstermotiver.

Inspirert av fransk kunsthåndverk

Et par russiske kandelabre utført etter den franske arkitekten Charles Perciers tegninger. Utført i St. Petersburg omkring år 1800.

Fra 1703 da Peter 1 grunnla St. Petersburg, har kunsthåndverket i denne delen av Russland nærmet seg det vesteuropeiske, og særlig det franske, fordi håndverkere fra Frankrike ble tilkalt da St. Petersburg skulle bygges opp til å bli en av Europas fremste residensbyer. Man følte seg tiltrukket av prakt og monumentalitet, og møblene ble laget slik at de passet inn i de overdådige palassene som ble bygd utover på 1700-tallet.

Borgerlig og keiserlig stil

Smykke i gull og emaljert sølv. Utført av mester Fedor Afanassiev for Fabergé i 1890.

Parallelt med denne hoffstilen oppstod det en mer borgerlig stil på 1800-tallet med bjørk som det mest brukte materialet. Denne franskinspirerte empire-stilen slo også igjennom i porselens- og glassgjenstandene, for ikke å snakke om i gullsmedkunsten. I første halvdel av 1800-tallet fulgte man i St. Petersburg-området de internasjonale motestilene, mens man i Moskva-området holdt fast ved den russiske tradisjonen. Dette gav seg særlig utslag i gullsmedkunsten og dets paradegren – emaljen. P. C. Fabergé ledet an i St. Petersburg med sine nyklassisistiske gjenstander med en enkel og markant emaljedekor. Hans gjenstander ble for øvrig viktige samleobjekter i de europeiske kongehus og regnes nå for å være noe av det ypperste russisk kunsthåndverk har frembrakt.

Avantgardedesign

Etter revolusjonen ble det produsert en serie interessante, avantgardiske gjenstander i porselen. Fra 1990-årene har det igjen vokst frem et frittstående kunsthåndverk. Det virker umoderne på oss i Norge, men viljen til å skape noe nytt er til stede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg