Italias kunsthåndverk har i flere perioder vært ledende i Europa, fra antikken og fremover. Renessansen markerer et høydepunkt. Da ble møblene frigjort fra veggen og dermed gjort flyttbare. Man fikk dessuten mange nye møbeltyper. De viktigste møblene var sengen og kisten, cassone. Den siste kunne ofte bli rikt dekorert, bl.a. med malerier. Både møbelformer og dekor var hentet fra antikkens kunst. Dekorgleden økte under høyrenessansen og kulminerte under barokken. Møblene fikk da en sterkt skulptural karakter. De var gjerne også utført av kjente skulptører. Under senbarokken og rokokkoen kom lakkmøbler på mote. De var ofte dekorert med kineserier.

I Italia begynte man å veve silke og fløyel allerede i middelalderen. På 1600-tallet nådde tekstilkunsten en enestående teknisk og kunstnerisk kvalitet, ikke bare vevkunsten, men også kniplingskunsten i Venezia. Denne byen var også hovedsete for den italienske glasskunsten. Man regner med at det første glasset ble laget der ca. 450 f.Kr. Men det er det venezianske glasset fra 1500- og 1600-tallet som regnes som det italienske glassets gullalder. Keramikken hadde imidlertid sitt tyngdepunkt i Urbino og Faenza. Her var også 1500- og 1600-tallet den viktigste perioden. På 1700- og 1800-tallet mistet italiensk kunsthåndverk sin ledende posisjon. Det var først mot slutten av 1800-tallet at Carlo Bugatti med sin særegne møbeldesign vakte internasjonal oppsikt.

I 1950-årene kom italiensk kunsthåndverk igjen i fokus, og denne gang under modernismens paraply. Møbeldesignere som Gio Ponti og glasskunstnere som Paolo Venini og Flavio Poli ble toneangivende i Europa. I 1960-årene overtok Italia den førende internasjonale rollen de skandinaviske landene hadde hatt innen formgivningsområdet i det foregående tiåret. Særlig gjorde de seg bemerket innen design av produkter i plast. I løpet av 1950-årene overtok Milano rollen som formgivningssentrum i Italia, bl.a. gjennom sin Triennale-mønstring.

Etter hvert kom møbelmessen i Milano til å få en tilsvarende betydning. Det var her Memphis-gruppen, med Ettore Sottsass jr. som leder, fikk sitt internasjonale gjennombrudd med sin første kolleksjon av møbler, glass, keramikk og tekstiler i 1981. Det er også rett utenfor Milano at design-firmaet Alessi har sitt hovedsete. De har siden 1980-årene vært ledende innenfor avansert design av kjøkkenredskaper og maskiner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.