Mali (Arkitektur og kunst) (reklameplakat, frisør)

Naivistiske malerier brukes til å reklamere for tjenesteytende bedrifter. Her er en reklameplakat for den lokale frisør. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Mali, arkitektur i Djenné

Den store moskeen i Djenné er en av Afrikas største bygninger i soltørket leire. Den er karakteristisk for bebyggelsen i området med sitt flate tak og sine dekorative elementer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Dogon-skulptur
Dogon-skulpturene er blant de mest stiliserte. Denne fra 16-1700-tallet. Utstilt i Louvre.
Av .

Området omkring dagens Mali er en av de regionene i Afrika som først ble tett befolket, og det er gjort mange funn fra steinalderen i akkurat Mali. Området har vært del av flere statsdannelser, som Ghana, Maliriket, Songhai og kolonien Fransk Sudan, som besto av dagens Mali og Senegal (1890-1960).

Arkitektur

Byen Djenné, grunnlagt på 800-tallet og Tombouctou (Timbuktu), grunnlagt omkring 1100, var sentre for eldre vestsudansk leirearkitektur. Djenné har vært er på UNESCOS Liste over verdens kultur- og naturarv siden 1989. Karakteristisk er toetasjes, rektangulære hus med flate tak, bygd med solstekt murstein av leire. Husene har dekorative forhøyninger på taket og dekorerte inngangspartier. Djennés arkitektur ble tatt opp av franskmennene på 1800-tallet, som omformet den til en neosudansk stil. Stilen ble først brukt i et fort i Ségou (ødelagt). Senere eksempler finnes i regjeringskontorene i Bamako og Ségou, og i det røde marked, Bamako.

Den store moskeen i Djenné, reist i 1906–1907, er ikke så elegant som mange av de mindre landsbymoskeene, men regnes som den største bygning i leire i Afrika sør for Sahara. En blanding av leire og sement er brukt i bygninger reist etter kolonitiden, flere er oppført i en neosudansk stil; for eksempel den medisinske klinikken i Mopti (1974, tildelt Aga Khans arkitekturpris 1980).

Malerkunst

Malerkunsten har først og fremst vært knyttet til dekorering av masker. Naivistiske malerier, spontane i uttrykket, brukt til å reklamere for frisører, skreddere, barer har vært populære. Den selvlærte kunstneren S. Sinaba (født i 1950) har utført en rekke slike malerier i Bamako i 1980-årene. To anerkjente kunstnere er også Ismael Diabate (født i 1948) og Abdoulaye Konate (født i 1953).

Tekstiler

Karakteristisk for Malis tekstiler er smale vevde striper som er sydd sammen med tilsiktede uregelmessigheter. Andre spesialiteter er indigofargede stoffer og bomullstøy som er malt med leire. Sistnevnte brukes av kvinner etter omskjæring, i bryllup og etter fødsel. Teknikken har hatt en oppblomstring siden 1978, da en gruppe kunstnere ble dannet for å revitalisere kunsthåndverket.

Motivene er gjerne hentet fra tradisjonell afrikansk skulptur, egyptisk kunst og tegneserier. Klær laget av slike stoffer ble populære blant unge intellektuelle, og den maliske moteskaperen Chris Seydou (død 1994) laget klær i slike materialer (Bamako og Paris).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg