Vietnamesisk kunst bærer preg av en uensartet kultur. Mens den nordlige delen gjennom århundrer var preget av Kina, var den midtre delen (Champa) inntil 1400-tallet overveiende preget av hindu-innflytelse. Den sørligste delen, det tidligere Cochin Kina, var under khmer-herredømme inntil 1700-tallet. Arkitekturen har derfor både kinesiske og indiske innslag. Det mest praktfulle arkitektoniske minnesmerket i Vietnam av buddhistisk art er kanskje Huong-tich-pagoden i Mekongdeltaet. De gamle palassene i Hue er ett av mange vitnesbyrd om kinesisk innflytelse. Tallrike tempelruiner viser relieffer og plastiske former av indisk opprinnelse.

Blant de eldste vitnesbyrd om kunsten i eldre tid er de store bronsealderfunn fra Dong-son i Nord-Vietnam. Bronsen ansees vanligvis å være kommet nordfra og har spredt seg sørover hele halvøya og videre til det indonesiske arkipel.

Maleri og skulptur viser også tydelig kinesisk innflytelse. På 1900-tallet er viktige impulser fra Europa kommet til. Men som i alle kommuniststater, er en stor del av kunsten statlig propagandakunst. Blant andre kunstformer i Vietnam er kanskje lakkarbeidene noe av det ypperste. Figurer utskåret i elfenben viser et høyt kunstnerisk nivå. Perlemor, jade og andre edelstener viser rikt varierte former.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.