Vietnamesisk kunst bærer preg av en uensartet kultur. Mens den nordlige delen gjennom århundrer var preget av Kina, var den midtre delen (Champa) inntil 1400-tallet overveiende preget av hindu-innflytelse. Den sørligste delen, det tidligere Cochin Kina, var under khmer-herredømme inntil 1700-tallet. Arkitekturen har derfor både kinesiske og indiske innslag. Det mest praktfulle arkitektoniske minnesmerket i Vietnam av buddhistisk art er kanskje Huong-tich-pagoden i Mekongdeltaet. De gamle palassene i Hue er ett av mange vitnesbyrd om kinesisk innflytelse. Tallrike tempelruiner viser relieffer og plastiske former av indisk opprinnelse.

Blant de eldste vitnesbyrd om kunsten i eldre tid er de store bronsealderfunn fra Dong-son i Nord-Vietnam. Bronsen ansees vanligvis å være kommet nordfra og har spredt seg sørover hele halvøya og videre til det indonesiske arkipel.

Maleri og skulptur viser også tydelig kinesisk innflytelse. På 1900-tallet er viktige impulser fra Europa kommet til. Men som i alle kommuniststater, er en stor del av kunsten statlig propagandakunst. Blant andre kunstformer i Vietnam er kanskje lakkarbeidene noe av det ypperste. Figurer utskåret i elfenben viser et høyt kunstnerisk nivå. Perlemor, jade og andre edelstener viser rikt varierte former.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.