Nicaragua, prekolumbisk gudeskulptur

En prekolumbisk gudeskulptur ved Masaya, en vulkan i nærheten av Managua. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Nicaragua, naivistisk maleri

Naivistisk maleri med motiver fra nicaraguansk landskap og kultur. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Historie

Tidlig kolonikunst fra 1500–1700-tallet var sterkt knyttet til den romersk-katolske kirke. Innvandrede kunstnere fra Spania, Mexico, Guatemala og Quito laget hovedsakelig religiøs kunst, mens anonyme lokale kunstnere og håndverkere laget såkalt mestiso-kunst, særlig kjent gjennom skulpturer og sølvarbeider utført på 1600- og 1700-tallet. Kunsten i Nicaragua var lenge avhengig av spanske forbilder, også på 1800-tallet var den hovedsakelig religiøs. En nyvinning var likevel portrettkunsten, som utviklet seg som en konsekvens av en voksende borgerklasse.

Modernismen brøt først igjennom i 1950-årene. Maleren Armando Morales blandet abstrakte og figurative elementer i sine arbeider. Blant Morales' samtidige er billedhuggeren Fernando Saravia og den naivistiske billedkunstneren Asilia Guillén; sistnevntes arbeider foregriper de populære primitivistiske maleriene i 1970- og 1980-årene.

I 1960-årene skapte Praxis-gruppen (1963–1972) abstrakte malerier med utgangspunkt i nicaraguansk landskap. De rettet også søkelyset mot sosiale og politiske problemer forårsaket av Somozas diktatorstyre. En gruppe primitivistiske malere var aktive fra 1968, men deres arbeider ble ødelagt under Somoza i slutten av 1970-årene.

Etter den sandinistiske revolusjonen i 1979 ble kunsten revitalisert. Unión Nacional de Artistas Plásticos, grunnlagt 1980, oppfordret blant annet kunstnere til å skape muralmalerier og grafikk.

Museer

Museo de Antropología i Managua og Museo Juigalpa i Chontales rommer viktige prekolumbiske samlinger. Museo de Antropología for prekolumbisk kunst i Granada (åpnet 1987) rommer blant annet en samling store basaltstatuer fra omkring 800–1200 evt. fra Zapateraøya. Museo Julio Cortázar del Arte Moderno de America Latina i Managua har en av Sentral-Amerikas fineste samlinger av moderne kunst og verdens fremste samling av latinamerikansk kunst. Samlingen rommer verker av latinamerikanske samtidskunstnere som Wifredo Lam, Roberto Matta, Julio Le Parc, Jesus Soto med fler, i sin tid donert i solidaritet med sandinistene og det nicaraguanske folk, samt hovedverker av nicaraguanske kunstnere som Armando Morales og Santos Medina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg