Tidlig kolonikunst fra 1500–1700-tallet var sterkt knyttet til den romersk-katolske kirke. Innvandrede kunstnere fra Spania, Mexico, Guatemala og Quito laget hovedsakelig religiøs kunst, mens anonyme lokale kunstnere og håndverkere laget såkalt mestiso-kunst, særlig kjent gjennom skulpturer og sølvarbeider utført på 1600- og 1700-tallet. Kunsten i Nicaragua var lenge avhengig av spanske forbilder, også på 1800-tallet var den hovedsakelig religiøs. En nyvinning var likevel portrettkunsten, som utviklet seg som en konsekvens av en voksende borgerklasse.

Modernismen brøt først igjennom i 1950-årene. Maleren Armando Morales blandet abstrakte og figurative elementer i sine arbeider. Blant Morales' samtidige er billedhuggeren Fernando Saravia og den naivistiske billedkunstneren Asilia Guillén; sistnevntes arbeider foregriper de populære primitivistiske maleriene i 1970- og 1980-årene.

I 1960-årene skapte Praxis-gruppen (1963–72) abstrakte malerier med utgangspunkt i nicaraguansk landskap. De rettet også søkelyset mot sosiale og politiske problemer forårsaket av Somozas diktatorstyre. En gruppe primitivistiske malere var aktive fra 1968, men deres arbeider ble ødelagt under Somoza i slutten av 1970-årene.

Etter den sandinistiske revolusjonen i 1979 ble kunsten revitalisert. Unión Nacional de Artistas Plásticos, grunnlagt 1980, oppfordret bl.a. kunstnere til å skape muralmalerier og grafikk.

Museo de Antropología i Managua og Museo Juigalpa i Chontales rommer viktige prekolumbiske samlinger. Museo de Antropología for prekolumbisk kunst i Granada (åpnet 1987) rommer bl.a. en samling store basaltstatuer fra omkring 800–1200 e.Kr. fra Zapateraøya. Museo Julio Cortázar del Arte Moderno de America Latina i Managua har en av Sentral-Amerikas fineste samlinger av moderne kunst og verdens fremste samling av latinamerikansk kunst. Samlingen rommer verker av latinamerikanske samtidskunstnere som Wifredo Lam, Roberto Matta, Julio Le Parc, Jesus Soto m.fl., i sin tid donert i solidaritet med sandinistene og det nicaraguanske folk, samt hovedverker av nicaraguanske kunstnere som Armando Morales og Santos Medina.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.