Portrett av dronning Dondogdulam

Portrett av dronning Dondogdulam, malt av den Mongolske kunstneren Marzan Sharav i 1924.

Portrett av dronning Dondogdulam
Av .

Blant de tidligste kunstytringene i Mongolia er helleristninger samt bronsevåpen og kobbervåpen med dyrefremstillinger fra begynnelsen av bronsealderen. Fra jernalderen er det funnet steler i stein med stilisert mønster, utført i den såkalte skytiske dyrestilen. Under det tyrkiske khanatets tid (552-745) ble det laget gravmonumenter: steler i stein på skilpaddeformede fundamenter og menneskelignende steinskulpturer.

Mongolenes kunst ble tidlig preget av buddhismen, og allerede fra begynnelsen av 1200-tallet ser man tydelige spor av kinesisk, tibetansk og indisk innflytelse. På 1600- og 1700-tallet nådde den lamaistiske skulpturen sitt kunstneriske høydepunkt med mestere som Dzanabadzar (1635-1723). Den lamaistiske kunsten utviklet også på 1700- og 1800-tallet et utsøkt ikonografisk maleri (thangkas) som igjen dannet grunnlag for en høyt utviklet applikasjonsteknikk.

I folkekunsten finnes en rekke lokale mønstre utført særlig i tekstiler og i metall. På 1900-tallet var mongolsk maleri svært påvirket av sovjetisk kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg