Blant de tidligste kunstytringer i Mongolia er helleristninger samt bronse- og kobbervåpen med dyrefremstillinger fra begynnelsen av bronsealderen. Fra jernalderen er det funnet steler i stein med stilisert mønster, utført i den såkalte skytiske dyrestilen. Under det tyrkiske khanatets tid (552-745) ble det laget gravmonumenter: steler i stein på skilpaddeformede fundamenter og menneskelignende steinskulpturer.

Mongolenes kunst ble tidlig preget av buddhismen, og allerede fra begynnelsen av 1200-tallet ser man tydelige spor av kinesisk, tibetansk og indisk innflytelse. På 1600- og 1700-tallet nådde den lamaistiske skulpturen sitt kunstneriske høydepunkt med mestere som Dzanabadzar (1635-1723). Den lamaistiske kunsten utviklet også på 1700- og 1800-tallet et utsøkt ikonografisk maleri (thangkas) som igjen dannet grunnlag for en høyt utviklet applikasjonsteknikk.

I folkekunsten finnes en rekke lokale mønstre utført særlig i tekstiler og i metall. På 1900-tallet var mongolsk maleri svært påvirket av sovjetisk kunst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.