Kunst i Mongolia

Blant de tidligste kunstytringer i Mongolia er helleristninger samt bronse- og kobbervåpen med dyrefremstillinger fra begynnelsen av bronsealderen. Fra jernalderen er det funnet steler i stein med stilisert mønster, utført i den såkalte skytiske dyrestilen. Under det tyrkiske khanatets tid (552-745) ble det laget gravmonumenter: steler i stein på skilpaddeformede fundamenter og menneskelignende steinskulpturer.

Mongolenes kunst ble tidlig preget av buddhismen, og allerede fra begynnelsen av 1200-tallet ser man tydelige spor av kinesisk, tibetansk og indisk innflytelse. På 1600- og 1700-tallet nådde den lamaistiske skulpturen sitt kunstneriske høydepunkt med mestere som Dzanabadzar (1635-1723). Den lamaistiske kunsten utviklet også på 1700- og 1800-tallet et utsøkt ikonografisk maleri (thangkas) som igjen dannet grunnlag for en høyt utviklet applikasjonsteknikk.

I folkekunsten finnes en rekke lokale mønstre utført særlig i tekstiler og i metall. På 1900-tallet var mongolsk maleri svært påvirket av sovjetisk kunst.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg