Fra prehistorisk tid finnes hulemalerier i Acacus i Sahara, øst for Ghats, med fremstillinger av mennesker og dyr.

Minnesmerker fra romersk tid finnes i Sabratha og Leptis Magna, øst for Tripoli. Italienske utgravninger i 1920-årene avdekket imponerende minnesmerker fra romertiden. I Leptis Magna fantes forum med basilika, triumfbue, termer, amfiteater med mer. I Sabratha står et av de vakreste romerske amfiteatre med bevart front, fra 100-tallet evt. Rester av bysantinsk kunst fra omkring 500 evt. er også funnet.

Ruiner av moskeer og palassarkitektur fra fatimidisk tid (900-tallet) finnes i Sultan og Ajdabiya, sør for Benghazi. An-Najat-moskeen fra 1200-tallet er den eldste bevarte moskeen i Tripoli. På 1700-tallet ble det reist en rekke moskeer dekorert med mønstret kakkel, importert fra Tunisia, og med rikt dekorerte porter i tre og metall. Medinaen i Tripoli er ikke nevneverdig forandret siden 1600-tallet, men er i dårlig forfatning.

Ørkenbyene Ghadamis og Ghats har en særegen leirearkitektur med overbygde gater og interiører utsmykket med geometriske relieffdekorasjoner.

Fra kolonitiden (1912–42) finnes italiensk-inspirert arkitektur. De fleste kirker er omgjort til moskeer. Det har vært stor byggeaktivitet i Tripoli, som ble svært ødelagt under den andre verdenskrig, og i Benghazi. Av nyere arkitektur må særlig nevnes Garyounis-universitetet i Benghazi (1966–77), tegnet av James Cubitt.

Moderne kunst i vestlig forstand fikk aldri fotfeste i Libya som den gjorde i de andre nordafrikanske landene, og utviklingen ble ført videre av enkeltpersoner heller enn av bevegelser. Gaddafis kulturrevolusjon fra 1973 gikk blant annet ut på å ødelegge anti-islamske og anti-arabiske elementer. Den mest kjente libyske maler, Ali Omer Ermes (f. 1945), arbeider i en moderne kalligrafisk stil og bruker arabiske bokstaver grafisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.