Kunst i Libya

Prehistorisk klippekunst i Acacus.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Et av Libyas mange fortidsminner, ruinene av den romerske byen Sabrata. Byen ble grunnlagt som fønikisk handelsby på 500-tallet f.Kr., og herfra ble det eksportert afrikanske varer fra innlandet. Byen var en del av Masinissas kortvarige numidiske kongedømme i første halvdel av 100-tallet f. Kr. Fra 100-tallet e.Kr. og fremover ble den bygd om til en romersk by. Ruinene av Sabrata er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Ørkenbyen Ghadameis har en særegen leirearkitektur med overbygde gater. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Fra prehistorisk tid finnes hulemalerier i Acacus i Sahara, øst for Ghats, med fremstillinger av mennesker og dyr.

Minnesmerker fra romersk tid finnes i Sabratha og Leptis Magna, øst for Tripoli. Italienske utgravninger i 1920-årene avdekket imponerende minnesmerker fra romertiden. I Leptis Magna fantes forum med basilika, triumfbue, termer, amfiteater med mer. I Sabratha står et av de vakreste romerske amfiteatre med bevart front, fra 100-tallet evt. Rester av bysantinsk kunst fra omkring 500 evt. er også funnet.

Ruiner av moskeer og palassarkitektur fra fatimidisk tid (900-tallet) finnes i Sultan og Ajdabiya, sør for Benghazi. An-Najat-moskeen fra 1200-tallet er den eldste bevarte moskeen i Tripoli. På 1700-tallet ble det reist en rekke moskeer dekorert med mønstret kakkel, importert fra Tunisia, og med rikt dekorerte porter i tre og metall. Medinaen i Tripoli er ikke nevneverdig forandret siden 1600-tallet, men er i dårlig forfatning.

Ørkenbyene Ghadamis og Ghats har en særegen leirearkitektur med overbygde gater og interiører utsmykket med geometriske relieffdekorasjoner.

Fra kolonitiden (1912–42) finnes italiensk-inspirert arkitektur. De fleste kirker er omgjort til moskeer. Det har vært stor byggeaktivitet i Tripoli, som ble svært ødelagt under den andre verdenskrig, og i Benghazi. Av nyere arkitektur må særlig nevnes Garyounis-universitetet i Benghazi (1966–77), tegnet av James Cubitt.

Moderne kunst i vestlig forstand fikk aldri fotfeste i Libya som den gjorde i de andre nordafrikanske landene, og utviklingen ble ført videre av enkeltpersoner heller enn av bevegelser. Gaddafis kulturrevolusjon fra 1973 gikk blant annet ut på å ødelegge anti-islamske og anti-arabiske elementer. Den mest kjente libyske maler, Ali Omer Ermes (f. 1945), arbeider i en moderne kalligrafisk stil og bruker arabiske bokstaver grafisk.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg