Karakteristisk for kasakhernes dekorative stil er symmetrisk arrangerte, store stiliserte planter og symboler, f.eks. sauehorn, kamelspor og slangehode. Mønstrene kunne også inneholde enkle genrescener eller enkeltfremstillinger av sko, sandaler eller en moské.

Den første kasakhiske kunstner, Chakan Valikhanov (1835–65), laget tegninger og akvareller av landskaper, dagligliv, folkeliv samt portretter. Den ukrainske kunstner Taras Shevchenko bodde i eksil i Kasakhstan 1847–57. Også russiske kunstnere virket i landet, bl.a. medlemmer av kunstgruppen Vandrerne, som malte landskaper og motiver fra Kasakhstan. Fra 1930-årene utviklet det seg en nasjonal kunst som integrerte europeisk figurativ kunst og lokale dekorative elementer.

Kasakh-skolen i sovjetisk figurativ kunst ble grunnlagt av kunstnere som hadde studert i Moskva og Leningrad (St. Petersburg), og som kom tilbake i slutten av 1950-årene og i begynnelsen av 1960-årene. Deres kunst kunne være romantisk, lyrisk eller nasjonal; inspirert av folkekunst og av nomadelivet i Kasakhstan. I 1960- og 1970-årene arbeidet flere kunstnere i en folkloristisk-episk stil, bl.a. S. Aytbayev, S. Sariyev og A. Sydykhanov. Mot slutten av 1970-årene og i 1980-årene ble kunsten mer intellektuell, med flere ulike og til dels motstridende tendenser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.