inuitt maske
En kanadisk inuittmaske.
Av /Scanpix.

Til kanadisk kunst regnes inuitt- og urfolkskunst og kunst av europeiske innvandrere fra 1600-tallet og fremover, til dagens multimediale samtidskunst.

Inuit-kunsten

Inuittenes kunst bestod mest av skulptur i stein, bein og liknende, og senere grafikk. Den største samlingen med kunst av kanadiske urfolk finnes i dag i National Museum of Man i Ottawa. Særlig kjent er deres utskårne totempæler, hvorav bare et fåtall er bevart.

Kunst av inuitter og andre kanadiske urfolk, samt asiatisk kunst, har også vært en viktig inspirasjonskilde i moderne kanadisk kunst. I 1960-årene startet kanadierne Ksan-prosjektet, en rekonstruksjon av en tsimshian-landsby i Hazelton, British Columbia. Ksan er et samarbeidsprosjekt mellom lokale organisasjoner, frivillige og regionale og føderale myndigheter, og går ut på å blåse nytt liv i urfolkenes kunst, også litteratur og musikk. Man tok opp igjen gamle tradisjoner, legender og myter, og søkte tilbake til de eldste kjente mønstrene og stilretningene innen treskurd og annen billedkunst.

Etter europeernes ankomst

Kunsten i fransk Canada på 1600- og 1700-tallet var knyttet til den katolske kirken. Særlig typisk var kirkeutsmykninger og religiøse treskulpturer.

I engelsk Canada var motiver fra naturen populært, for eksempel fjell og fosser. Etter hvert ble også heroiserende slagmotiver og portretter av generaler og urfolkhøvdinger vanlige. To kunstnere som ble svært populære, var Paul Kane og Cornelius Krieghoff.

The Group of Seven

Tåke fantasi
Tåkefantasi, oljemaleri av James Edward Hervey MacDonald fra 1922.
Av /Scanpix.

Fra slutten av 1890-årene ble kunsten påvirket av fransk impresjonisme. Omkring 1910 oppstod det i Toronto en reaksjon på denne kunsten, og noen malere gikk sammen i gruppen The Group of Seven, som ville skape en ny og egen kanadisk kunst. De var hovedsakelig landskapsmalere og valgte motiver fra villmarken. Deres formspråk var figurativt, og vi finner paralleller i blant annet samtidig norsk nasjonalromantisk og symbolistisk maleri. Gruppen bestod av Tom Thomson (1877-1917), J. E. H. MacDonald (1873-1932), Lawren Harris (1885-1970), Arthur Lismer (1885-1909), F. Horsman Varley (1881-1969), Franklin Carmichael (1890-1945) og Frank H. Johnston (1888-1949).

Canadian Group of Painters, som hadde mye til felles med Group of Seven, hadde sterke ekspresjonistiske trekk. Emily Carr (1871-1945) fra British Columbia skapte bilder med motiver fra urfolkenes kulturer på vestkystens øyer.

Modernismen

Spontanisme

Jean-Paul Riopelle (1923-2002) var en fremtredende representant for kanadisk modernisme. Maleriet Komposisjon (1952) er i Henie Onstad Kunstsenters samling.

© /KF-arkiv ※ BONO.
Lisens: Vernet verk
komposisjon 11
Komposisjon 11, maleri av Paul-Émile Borduas fra 1957.
komposisjon 11
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Modernismen hadde lenge problemer med å finne fotfeste i Canada. Gjennombruddet kom først i 1948 i Québec. I spissen for en avantgardistisk bevegelse, den såkalte automatismen, stod Paul-Émile Borduas. Dette innebar et definitivt gjennombrudd for en franskpåvirket surrealisme og abstrakt kunst i Canada.

Fra 1950-årene fremstod Toronto som en metropol som også var kunstnerisk. Fremtredende var gruppen Painters Eleven med sentrale figurer som J. W. G. MacDonald, Jack Bush, Harold Town og William Ronald. Av den mer internasjonalt orienterte gruppen rundt galleriet Isaac kan nevnes sentrale navn som Michael Snow, Graham Coughtry, Joyce Wieland, Gordon Rayner, Dennis Burton, Robert Hedrick og John Meredith.

I 1960- og 1970-årene opplevde Canada en ny nasjonalisme utsprunget fra ønsket om å frigjøre seg fra USA. Den nasjonalistiske kunstnergruppen rundt Jack Chambers og Greg Curnoe ble dominerende. Moderne kanadisk kunst har likevel vært sterkest påvirket av amerikansk kunst, især av Jackson Pollock. Blant de mest betydelige malerne i amerikansk modernisme er kanadisk-fødte Philip Guston. Jean-Paul Riopelle var en fremtredende internasjonalt orientert og kjent kunstner i tradisjonen etter de abstrakte ekspresjonistene. Kanadisk-fødte Agnes Martin regnes blant de mest betydelige minimalistiske malerne.

Blant internasjonalt kjente samtidskunstnere fra Canada finnes lydkunstneren Janet Cardiff, fotokunstneren Jeff Wall, film- og multimediakunstnerne Rodney Graham (1949–2022), Stan Douglas (født 1960) og Kapwani Kiwanga (født 1978).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg