Faktaboks

Kumla
Etymologi

av gammelsvensk kummel 'gravminne, gravhaug eller -røys'

Kumla er en by i Närke i Sverige, 15 kilometer sør for Örebro. Byen har 17 300 innbyggere (2020).

Kumla er et industristed med blant annet produksjon av skotøy og næringsmidler. Den har et stort landsfengsel. Byen vokste opp omkring jernbanen og fikk byrettigheter i 1942.

Kommunen

Kvarntorphögen
Alunskiferutvinning på 1950- og 1960-tallet har etterlatt et miljøproblem.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Kumla kommune tilhører Örebro län. Den ligger mellom Hjälmaren og Vättern, og har et areal på 205 kvadratkilometer og 22 400 innbyggere (2022). Landskapet domineres av store oppdyrkede arealer, med enkelte rullesteinsåser i retning nord–sør. I øst ligger et våtmarksområde med rikt fugleliv.

Ved Kvarntorp, åtte kilometer øst for byen, pågikk det i tidsrommet 1941–1965 bryting av alunskifer for energiformål. Som et biprodukt ble også uran utvunnet. Virksomheten har etterlatt en 100 meter høy varm askehaug. Kommunen har siden 1980-tallet drevet slukningsarbeider for å minske røykutviklingen. Flere virksomheter for behandling av farlig avfall har etablert seg i området.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg