Kufra

Artikkelstart

Kufra er en oasegruppe i det sørøstlige Libya, i kommunen Al Kufrah, i Kyrenaika. Kufra er en av de største oasegruppene i Sahara.

Faktaboks

Uttale
kˈufra
Også kjent som
arabisk al-Kufrah

Næringsvirksomhet

I begynnelsen av 1970-årene ble det iverksatt et stort jordbruksprosjekt i denne oasegruppen, basert på irrigasjon. Dette ble da den viktigste leveveien for innbyggerne i Kufra. Etter at oljeutvinning startet i kommunen Al Kufrah, har arbeidsplasser innen oljevirksomhet, samt administrasjon og militærvesenet, i stor grad erstattet sysselsettingen i jordbruket. Utenfor Kufra er det en flyplass.

Historikk

Kufra var i perioden 1895–1931 hovedbyen for senussi-ordenen (Sanusiyya). Sanusiyya var et religiøst-politisk brorskap, som ble grunnlagt i 1841 av Muhammad ibn Ali al-Sanusi.

Kommunen Al Kufrah

Al Kufrah er den største kommunen i Libya med et areal på 433 611 kvadratkilomter. Kommunen har 35 315 innbyggere (2012). Hovedstad er Al Jawf. Utenfor hovedstaden er det et stort oljeraffineri. Kommunen grenser til fem andre libyske kommuner, samt Egypt, Sudan og Tsjad. Al Kufrah er den eneste kommunen i Libya som har grense til Sudan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg