Ksenija Sobtsjak

Faktaboks

Ksenija Sobtsjak

Ksenia Sobchak og Ksenija Anatolevna Sobtsjak

Uttale

ks'enija såbtsj'ak

Født
5. november 1981, Leningrad

Artikkelstart

Ksenija Sobtsjak er en russisk fjernsynskjendis og samfunnsdebattant. Hun er datter av Anatolij Sobtsjak, den liberale borgermesteren i St. Petersburg på 1990-tallet. Ksenija Sobtsjak var kandidat ved presidentvalget i Russland 2018 som liberalt, systemkritisk alternativ. Hun oppnådde 1,68 prosent av stemmene.

Bakgrunn

Sobstsjak har utdanning fra det velrennomerte Gertsen (Herzen) Lærerhøyskole i St. Petersburg og Fakultetet for internasjonale relasjoner på St. Petersburg. Magistergraden tok hun ved prestisjeuniversitetet MGIMO (Moskvas statsinstitutt for internasjonale relasjoner) med en statsvitenskapelig oppgave om presidentembetet i Frankrike og Russland.

Kjendisstatusen skriver seg opprinnelig fra deltakelse i ulike underholdningsprogrammer på fjernsyn, blant dem «Dom-2», den russiske versjonen av Big Brother, der hun var programleder fra 2004 til 2012.

Politisk karriere

Sobtsjak engasjerte seg i protestene mot valgfusk i 2011 og 2012, og ble ved en anledning anholdt av politiet sammen med Aleksej Navalnyj. Sobtsjak har inntatt en rekke standpunkter som er kontroversielle i Russland. Hun har uttalt at Krim er ukrainsk og at Russland brøt med Budapest-memorandumet fra 1994 ved å innlemme halvøya i den russiske føderasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg