Krysskobling av hornhinnens kollagen er en medisinsk prosedyre som benyttes ved keratokonus og andre tilstander hvor øyets hornhinne har en tendens til å utvikle en synsmessig uheldig utposning (ektasi).

Faktaboks

Også kjent som

engelsk corneal collagen cross-linking (CXL)

Metoden ble utviklet på slutten av 1990-årene, og fra rundt 2003 har metoden i praksis vært den eneste virkningsfulle behandlingen for å stabilisere en etablert begynnende hornhinneektasi. Metoden kan i noen tilfeller også redusere ektasien.

Bakgrunn

Hornhinnen består av flere lag. Mer enn 90 prosent av hornhinnetykkelsen utgjøres av hornhinnens stroma (substantia propria). Dette laget består hovedsakelig av parallelle blad eller lameller av kollagen, og ved krysskobling («cross-linking») dannes det forbindelser mellom disse lamellene som gjør hornhinnen stivere og dermed mer motstandsdyktig mot å bule mer frem.

Gjennomføring

Behandlingen gjennomføres ved at hornhinnens overflatelag (hornhinneepitelet) fjernes i en sentral sone med diameter 7–9 mm. Mens pasienten ligger på ryggen, dryppes øyet med en oppløsning av riboflavin, som absorberes i hornhinnens stroma. Under stadig riboflavindrypping belyses hornhinnen i cirka 30 minutter med ultrafiolett lys fra en UV-kilde med bølgelengde 370 nm, og dette medfører dannelse av nye bindinger mellom hornhinnens kollagenlameller. Hornhinnen blir på denne måten stivere og mer motstandsdyktig mot ytterligere ektasiutvikling. Behandlingen kan også bedre hornhinnens fasong, gjennom å redusere både hornhinnens generelle lysbrytende kraft og ved å redusere virkningen av skjeve hornhinner i den ektatiske hornhinnen. I slike tilfeller kan behandlingen redusere den økte nærsynthet og astigmatisme som ektasiutviklingen hadde medført.

Det aller meste av UV-lyset absorberes i stromaets ytre 300 mikrometer. For å unngå skade av det funksjonelt meget viktige hornhinneendotelet, skal metoden som hovedregel ikke utføres hvis hornhinnetykkelsen etter fjerning av epitelet er under 400 mikrometer tykk.

Indikasjoner

Metoden benyttes hovedsakelig hos personer under 35 år, ettersom det med økende alder også skjer en spontan krysskobling.

Metoden brukes av og til ved alvorlige tilfeller av bakterielle hornhinnebetennelser eller akantamøbeinfeksjon, og effekten skyldes da trolig dels at hornhinnen blir mer motstandsdyktig mot infeksiøs nedsmelting, dels den kjente antibakterielle effekt av ultrafiolett belysning.

Kontraindikasjoner mot metoden inkluderer tidligere hornhinnebetennelse forårsaket av Herpes simplex, forsinket sårtilheling, autoimmun sykdom og tørre øyne.

Bivirkninger

Bivirkninger av metoden inkluderer smerter i etterkant, forbigående eller i sjeldnere tilfeller permanente uklarheter i hornhinnen, og sjeldne tilfeller av hornhinneinfeksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg