Kristoffer Nilsen Svartbækken

Faktaboks

Kristoffer Nilsen Svartbækken
Kristoffer Nilsen Grindalen
Født
9. september 1804, Elverum
Død
25. februar 1876, Løten

Artikkelstart

Kristoffer Nilsen Svartbækken, norsk tyv og drapsmann. Han er kjent som den siste personen i Norge som ble offentlig henrettet for en forbrytelse begått i fredstid.

Svartbækken ble født på husmannsplassen Nordre Svartbækken i Elverum. Han ble dømt en rekke ganger for tyveri og lignende forbrytelser, og etter den siste dommen sonet han 7 år i Slaveriet i Trondheim. Etter at han ble satt fri i 1874, livnærte han seg av fattigstøtte og som omreisende kremmer i elverumstraktene.

I 1875 var Svartbækken på Vestad i Elverum i forbindelse med det årlige Grundset-markedet. Her møtte han Even Dælin som hadde vært i Trysil for å selge korn og var på vei hjem til sine foreldres gård i Stange. De to spiste sammen, og Dælin gav Svartbækken skyss videre til Husum. Dagen etter la Svartbækken seg i bakhold og overfalt Dælin med øks. Dælin døde av store hodeskader.

Kort tid etter ble Svartbækken anholdt, og da var han fremdeles blodig og hadde flere av den dreptes eiendeler på seg. Han ble satt i arrest i Hamar distriktsfengsel, fremstilt for retten og dømt til døden for mord og røveri i august 1875. Dommen ble senere stadfestet i Høyesterett, til tross for at Svartbækken hele tiden hevdet sin uskyld. Han ble halshugd på Ekrumstormyra i Løten 25. februar 1876, og var den siste som ble offentlig henrettet i Norge for en forbrytelse begått i fredstid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg