Kristine Næss

Faktaboks

Kristine Næss
Født
1964, Oslo
Kristine Næss ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for sin roman Bare et menneske.
Portrett
Av /Oktober forlag.

Kristine Næss. Bare et menneske. Oktober.

Bokomslag

Artikkelstart

Kristine Næss, norsk forfatter og kritiker.

Næss har studert ved Universitetet i Oslo og forfatterstudiet i Telemark. Hun har vært kritiker og redaktør av tidsskriftet Vinduet. Tidligere har hun jobbet ved Deichmanske bibliotek, og fra 2015 har hun en stilling i Forfatterforeningens litterære råd.

Næss debuterte i 1996 med diktsamlingen Obladi, som både i enkeltdiktene og den tematiske helheten varsler en ny stemme i norsk lyrikk. En ny diktsamling kom først i 2010: Se hva som skjer. Diktene er lengre og mer ettertenksomme enn i debutsamlingen, men CD'en som følger denne boken inneholder et stort utvalg lesninger av dikt også fra Obladi. Forfatterskapet består ellers av en samling fortellinger, Stridig (2004), med tekster som varierer mellom det essayistiske, dramatiske, poetiske, og stridbar og gjenstridig prosa.

I et forfatterskap som består av noen få bøker over et par tiår, utgjør romanene tyngdepunktet, og fremstår som det viktigste bidraget til norsk samtidslitteratur. Det er i alt blitt fire romaner: Sonja (1998), Rita blir forfatter (2002), Hannahs historie med Heddy (2008) og Bare et menneske (2014), som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

Alle bøkene kjennetegnes av sterk vilje til å undersøke strukturene under og rundt de liv som beskrives, og språket kan være lekende, søkende og grublende, men også ironisk og humoristisk. Rita blir forfatter er et fint eksempel på en nesten tragikomisk fortelling om forfatterdrømmen, med en sår undertone. Hannahs historie med Heddy er nærmest en svart komedie som både er intens og medrivende.

Flere av bøkene til Næss har fått strålende anmeldelser, men Bare et menneske ser ut til å ha vært oversett før den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for 2014. Romanen benytter en krimgåte som startpunkt for det som blir tre adskilte og likevel sammenbundne historier om tre kvinner og livene de lever. «Bare et menneske» brukes både som unnskyldning når man ikke strekker til, eller det uttrykker en dypere forståelse av alt det som former og styrer et menneske og som ikke er altfor ulikt til skiftende tider.

Næss har også skrevet en poetikk, Vanlig – om det å dikte (2005), og oversatt Mette Moestrups lyrikk.

Næss var i perioden I perioden 1996-2002 redaktør i litteraturtidsskriftet Vinduet sammen med Jon Erik Riley, Nikolaj Frobenius.

Fra 2015 er hun medlem av Det litterære råd i Den norske forfatterforening, som er foreningens «sakkyndige utvalg i alle spørsmål av litterær karakter».

Utmerkelser

  • Tidenprisen i 1998

Utgivelser

Lyrikk

  • Obladi (1996), Tiden forlag
  • Sonja (1998), Oktober forlag
  • Rita blir forfatter (2002), Oktober forlag
  • Stridig (2004), Oktober forlag
  • Hannahs historie med Heddy (2008), Oktober forlag
  • Se hva som skjer (2010), Oktober forlag
  • Bare et menneske (2014), Oktober forlag

Sakprosa

  • Vanlig – om det å dikte (2005). I serien Imperativ. H press.

Oversettelser

  • Mette Moestrup (2009) 9 dikt om begjær. Gjendiktet av Kritine Næss. Flamme forlag.

Bokredaktør

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg