Kristin Roskifte

Faktaboks

Kristin Roskifte
født:
30. april 1975
Kristin Roskifte
Av /NTB Scanpix.

Kristin Roskifte er en prisbelønt norsk illustratør og barnebokforfatter.

Bakgrunn

Roskifte har illustrert bøker, plakater og brosjyrer siden 2002. Hun debuterte som barnebokforfatter med Alt vi ikke vet i 2003, og bøkene hennes er oversatt til flere språk. Hun har mastergrad i illustrasjon fra Kingston University i London, og en bachelorgrad fra Cambridge School of Art. I 2007 startet hun det visuelle forlaget Magikon sammen med samboeren Svein Størksen.

Bildebøker

Kristin Roskifte har utgitt åtte bøker med egen tekst og illustrasjon. Hun debuterte på Cappelen forlag i 2003, og de tre første bøkene hennes er gitt ut her. Etter at Magikon forlag ble etablert i 2007 har hun gitt ut bøkene sine på eget forlag. Illustrasjonene hennes er stiliserte og naive, med store fargeflater og klare farger, samtidig er det en detaljrikdom i bildene hennes som åpner for lesernes egne spekulasjoner og fortellinger. Et gjennomgående tema i bildebøkene hennes er spenningen mellom gruppe og identitet.

I flere av bildebøkene, som Alt vi ikke vet (2003), Still deg i kø (2005) og Alle sammen teller (2018), blir vi presentert for en eller flere grupper med mennesker, men der leseren aner at hver og en av dem har sin egen historie. Roskifte gir hint i tekst og bilde, som gjør det mulig for mottakeren å fylle inn detaljene og lage sammenhengen. Bøkene om Alf og Beate, og diktsamlingen Leilighetsdikt (2011) legger også opp til en medskapende leser. I Dyrenes skjønnhet (2012) skriver hun mer direkte om gruppepress og om hvordan det beste er å være seg selv.

Illustrasjoner

I tillegg til egne bøker har Kristin Roskifte også illustrert andres tekster. Den første boka hun illustrerte var Stina på månen (2002) av Finn Øglænd. Ellers har hun bidratt til Når traktoren kjem ut er det vår (2005) av Marianne Havdal, Mirandas skattkammer (2008) av Jan Kjærstad og Barnet mitt (2015) av Hilde Hagerup.

Utmerkelser

For Alle sammen teller (2018) mottok hun Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur i 2019. Hun har mottatt flere gull i konkurransene Årets vakreste bøker og Visuelt.

Bibliografi

  • Alt vi ikke vet, 2003
  • 28 rom og kjøkken – historien om Alf og Beate, 2004
  • Still deg i kø, 2005
  • Jorda rundt på 29 bokstaver – Alf og Beate på ferie, 2007
  • 29 liv – Alf og Beate med familie og venner, 2009
  • Leilighetsdikt, 2011
  • Dyrenes skjønnhet, 2012
  • Alle sammen teller, 2018

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg