Kristiansundsposten

Artikkelstart

Kristiansundsposten ble startet av boktrykker Anton Fredrik Thoresen (1839–1903) i 1882 som drev avisen fram til han døde i 1903. I starten kostet den 96 skilling i halvåret og hadde et opplag på 1000. Thoresen var også utgiver av bladene Missionsvennen og Liljen.

Thoresen så med skepsis på radikaliseringen av arbeiderbevegelsen og advarte mot de sosialistiske tankene som vant rotfeste blant byens arbeidere. I 1900 skrev avisen at arbeiderklassen var utsatt for dobbelt frieri fra «Storvenstre» og «Socialisterne», og advarte om at det «omkring i Landet paagaar i disse Tider et Opgjør om Venstrearbeidernes Status».

Avisen hadde større format enn den viktigste konkurrenten Romsdals Amtstidende. Høsten 1903 startet en ny konkurrent da avholdsorganet Nordmørposten ble etablert. Postkontorets nedtegnelser ved veiing av avisene gir et innblikk i styrkeforholdet mellom de fem lokalavisene. Våren 1904 gikk det 70 kg av hvert nummer av Romsdalsposten, 11 kg av Nordmør, 9 av Nordmørposten, 7 av Romsdals Amtstidende og 6 kg av Kristiansundsposten.

Avisen var partiløs i startfasen, men definerte seg som moderat konservativ. Martin Julius Meeg tok over redaktørkrakken i 1908 og drev avisen til den siste kjente redaktør Ørnulf Ranheimsæther overtok i 1911.

Som et siste forsøk på å overleve prøvde den seg med en kristelig profil og lå nærmest Frisinnede Venstre politisk. I den siste årgangen 1911 reklamerte den for seg selv som eneste partiavis for Frisinnede Venstre i Kristiansund og Nordmøre. Den kom da ut tre ganger i uken, tirsdag, torsdag og lørdag, og kostet fire kroner per årgang. Kristiansundsposten var altså den minste av de konkurrerende lokalavisene på Nordmøre. Sannsynligvis var det ikke markedsmessig grunnlag for så mange aviser i distriktet. I 1910 var det slutt for Nordmørposten som på linje med Kristiansundsposten kom ut tre ganger i uken. I 1911 var det også slutt for Kristiansundsposten.

Fakta

  • Første nr. 1882.
  • Siste nr. 30.12.1911.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg