Kristiansand havn

Fra Kristiansand havn.

Kristiansand havn er Norges viktigste transportknutepunkt i sør. Havnen omkranser det meste av Kristiansand mot syd, fra Glencore Nikkelverk AS (tidligere Falconbridge) i vest til Odderøya i øst. De viktigste havnearealer ved siden av Fergekaiområdet ligger på Odderøya. Nye kaiområder i Kongsgårdbukta like ved bygrensa i øst.

Kristiansand havn har i Nasjonal transportplan status som utpekt havn med særlig funksjon i Norges transportnett.

Organisasjon

Kristiansand havn er et kommunalt foretak som eies av Kristiansand kommune. Havnestyret består av bystyrerepresentanter, brukerrepresentant, en fra Vest Agder/Aust Agder fylkeskommune og en fra Kystverket.

Havnen er organisert med en havnedirektør som leder og 4 avdelinger: Driftsavdeling, Stabsavdeling, Eiendomsavdeling og en Prosjektavdeling. Havnen har 27 ansatte.

Virksomhet

Fergetrafikken er sentral for Kristiansand havn med Fjordline (321 anløp i 2010) og Superspeed, Color Line, som viktigste fergeoperatører.

Antall skipsanløp økte i 2010 med 7 prosent, noe som for det meste skyldes ferge og offshore. Tonnasjen gikk samtidig opp med 6,5 %.

I 2010 betjente havna ca 43.000 containere, en økning på 23 prosent (losset) og 8 prosent (lastet) sammenlignet med året før.

Nedgang i godstrafikken som følge av økt konkurranse fra Larvik og Stavanger.

Nøkkeltall

Havnen hadde totale driftsinntekter på 77 millioner kroner i 2011 og et netto årsresultat på 9,3 millioner kroner. Driftskostnadene utgjorde 62 millioner kroner.

Til investeringer i nybygg og anlegg ble det samme år brukt hele 76,9 millioner kroner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg