Tyngdepunktet for havnevirksomheten for det vi i dag kjenner som Kristiansand lå tidligere i Indre Flekkerøy havn, om lag fem kilometer i luftlinje i sørlig retning fra byen. Her lå det som av Nicolai Wergeland ble beskrevet som den beste havn i hele Norge, «ja Verden, Maltha maaske undtagen». Årsaken til beskrivelsen var blant annet havnas dybde og at skipene kunne seile inn og ut av havna med samme vindretning. Ved Flekkerøy fikk kong Christian III anlagt en festning og fra 1556 bygget et blokkhus. Da hans barnebarn, kong Christian IV grunnla Kristiansand i 1641 ble havneaktiviteten fortsatt opprettholdt i Indre Flekkerøy Havn. Det bekreftes av et murhus som ble reist på Gamleøya i 1642. Dette festningsanlegget ble lagt ned 1. mai 1658, og i 1662 stod et nytt anlegg ferdig på Fredriksholm, også det i Indre Flekkerøy havn. Likevel markerte grunnleggelsen av Kristiansand by, tidligere skrevet Christianssand, en forskyvning av havneaktiviteten.
Kristiansand har siden grunnleggelsen i 1641 vært en havneby. Her har vært en trygg og god havn som har vært et knutepunkt mot kontinentet. Christiansholm festning ble anlagt mellom 1666 og 1672. Ved Lagmannsholmen ble etablert verft for bygging av militære skip. Her var en periode flåtestasjon for marinen. I 1764 ble Fredriksholm lagt under Christiansholms kommando. I 1871 ble alt skyts overført til anleggene ved Christianssand festning og tre år senere var Fredriksholm festning nedlagt. Grunnmuren til festningen er fortsatt synlig.
Det som en periode var Nord-Europas største karantenestasjon for den internasjonale skipsflåten, stod ferdig på Odderøya i 1804. Her ble skip som var rammet av sykdomsutbrudd lagt i karantene. Tidligere hadde disse skipene blitt ankret opp ved Bragdøya.
Oksøy og Grønningen fyr markerer innseilingen til Kristiansand gjennom byfjorden. Oksøy, som er høyest med side 36 meter, stod ferdig 25. november 1832 og var det første norske fyret med linseapparat. Oksøy, Grønningen (1878) og Odderøya fyr (1832) gir sammenhengende navigasjonshjelp inn til Kristiansand havn. Lyset fra Oksøy når hele 19 nautiske mil eller omtrent 35 kilometer. Det er i underkant av en tredjedel av avstanden mellom Kristiansand og det danske fyret ved Hanstholm.
Kristiansand havn har vært sentral i utviklingen av byen som kjøpstad og handelssentrum. Det var kong Christian IVs intensjon ved grunnleggelsen i 1641 at all handelsvirksomhet langs Agderkysten skulle flyttes til Kristiansand. Området lå strategisk til for skipsfart med blant annet eik- og furueksport fra innlandet. Havna var også et naturlig stoppested for transport til og fra Østersjøen.
Nåtidens havneaktivitet preges delvis av prosess- og offshoreindustrien som har flere bedrifter representert i Kristiansandsregionen. Kombinert med varetransport er Kristiansand havn i dag en viktig ferdselsåre for persontrafikk til Europa.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.