Kristiansand havn

Fra Kristiansand havn.

Artikkelstart

Kristiansand havn omkranser det meste av Kristiansand mot sør, fra Glencore Nikkelverk AS (tidligere Falconbridge) i vest til Odderøya i øst. Havnen er Norges viktigste transportknutepunkt i sør. De viktigste havnearealene ved siden av Fergekaiområdet ligger på Odderøya. Det er nye kaiområder i Kongsgårdbukta like ved bygrensa i øst.

I Nasjonal transportplan har Kristiansand havn blitt utpekt som en havn med særlig funksjon i Norges transportnett.

Organisasjon

Kristiansand havn er et kommunalt foretak som eies av Kristiansand kommune. Havnestyret består av bystyrerepresentanter, brukerrepresentant, en fra Agder fylkeskommune og en fra de ansatte.

Havnen er organisert med en havnedirektør som leder og fire avdelinger: Driftsavdeling, Stabsavdeling, Eiendomsavdeling og Prosjektavdeling. Havnen har 31 ansatte (2020).

Virksomhet

Fergetrafikken er sentral for Kristiansand havn, med Fjordline og Color Line som viktigste fergeoperatører mellom Kristiansand og Hirtshals i Danmark. I 2019 hadde fergeterminalen 1031 anløp med om lag 1,25 millioner passasjerer.

Årlig antall skipsanløp er om lag 2000, med en total tonnasje pr år om lag 35 000 000.

Årlig betjener havna om lag 50 000 containere. Det har vært en nedgang i godstrafikken som følge av økt konkurranse fra Larvik og Stavanger. I 2020 hadde havna 232 anløp til containerterminalen. Dette var en reduksjon på 6 prosent fra året før i antall, med en nedgang i tonnasje på 20 prosent.

Nøkkeltall

Havnen hadde totale driftsinntekter på 134 millioner kroner i 2020 og et netto årsresultat på 30 millioner kroner. Driftskostnadene utgjorde 104 millioner kroner.

Utvikling av havna

I 2003 ble det fattet politisk vedtak om flytting av containerhavna fra Lagmannsholmen i sentrum til en tomt litt utenfor sentrum. Dette vedtaket ble omgjort i 2013 og har skapt stor debatt blant Kristiansands befolkning.

Kristiansand havn står for om lag 40 prosent av all landstrømomsetting i norske havner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg