Kristiane Frisak

Faktaboks

Kristiane Frisak

Kristiane Katrine Frisak

Født
1. oktober 1849, Romedal, Hedmark
Død
2. august 1906, Kristiania

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Kristiane Frisak i Urd, 1902
Av /NTB Scanpix ※.

Bånd vevd av Kristiane Frisak i 1901.

Av /Norsk folkemuseum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Kristiane Frisak var en norsk vever. Hun bidro til fornyingen av vevkunsten på flere områder, både som lærer, til nye oppskrifter av plantefarging og til utviklingen av vevstoler.

I perioden 1881 til 1887 var Frisak lærerinne ved Statens kvinnelige Industriskole i Kristiania. I 1888 startet hun egen vevskole. Hun tok patenter på forbedrede billedvevstoler i 1892 og 1897. En av vevstolene ble vist på Bergensutstillingen i 1898, og senere ble den spredt i husflids- og vevskoler i Norge og utenlands.

Frisak var inspirert av eldre norsk vevkunst. På Stockholmsutstillingen i 1897 ble det utstilt portierer, draperier, veggtepper og annet, utført ved Frisaks skole.

Frisak reiste rundt på bygdene i Norge og ble antagelig kjent med eldre vevstoler, som oppstadveven. Under reisene samlet hun også inn gamle mønster og oppskrifter for plantefarging.

I 1894 ga Cammermeyers boghandel ut Kristiane Frisaks publikasjon Norsk Farvebog. 100 Opskrifter til Farvning med Plantefarver. Den fikk stor betydning for diskusjonen rundt og bruken av plantefarging.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hoffmann, Marta (1958). En gruppe vevstoler på Vestlandet : noen synspunkter i diskusjon om billedvev i Norge, Norsk Folkemuseum

Kommentarer (5)

skrev Mats Linder

Tittelen på artikkelen skal forandres fra Kristiane Katrine Frisak til Kristiane Frisak.

skrev Kjersti Lie

Som «kreditering» under bildet av Frisak står det «Ukjent/NTB Scanpix». Bildet er et utsnitt av et bilde tatt av fotograf Th. Finne. Hele bildet er gjengitt i Urd, 1902, s. 469. Digitalisert i nb.no: url = http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digitidsskrift_2016050381022_001
(Denne artikkelen er det forøvrig vist til i NBL).

svarte Guro Djupvik

Hei, Kjersti.
Tusen takk for nyttig og betimelig kommentar! Dette er et bilde som vi kjøpte fri fra Scanpix som en del av bildematerialet fra NBL, og krediteringen har til tider vært mangelfull. Vi er glade for å ha fått navn på dette bildet, jeg retter opp.
Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

skrev Kjersti Lie

Ny kommentar fra meg: Jeg skriver om damen i bokmåls-/riksmålsversjonen av Wikipedia – og tråler gamle kilder, som ministerialbøker, folketellinger o.a. Kristiane var ikke født i 1847, men i 1849 (https://media.digitalarkivet.no/view/8850/32). Datoen, 1. oktober er riktig. Søsteren Magdalena (Magda) ble født i 1847. Da Kristiane ble født, var Erik og Henriettas første barn, datteren Christiane Catrine (1842–1849), død i januar 1849, bare litt mer enn 6 år gammel. Da så «vår» Kristiane ble født 1. oktober samme år, «overtok» hun fornavnene. Dette var ikke uvanlig i en tid med stor barnedødelighet. Det var viktig å ære besteforeldre og andre slektninger med oppkalling.

svarte Mats Linder

Hei Kjersti.

Tusen takk for din grundige research. Nå er faktaboksen oppdatert.

Hilsen Mats.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg