Kristiane Frisak

Faktaboks

Kristiane Frisak

Kristiane Katrine Frisak

født:
1. oktober 1847, Romedal, Hedmark
død:
2. august 1906, Kristiania

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Kristiane Frisak
Av /NTB Scanpix ※.

Bånd vevd av Kristiane Frisak i 1901.

Av /Norsk folkemuseum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Kristiane Frisak var en norsk vever. Hun bidro til fornyingen av vevkunsten på flere områder, både som lærer, til nye oppskrifter av plantefarging og til utviklingen av vevstoler.

I perioden 1881 til 1887 var Frisak lærerinne ved Statens kvinnelige Industriskole i Kristiania. I 1888 startet hun egen vevskole. Hun tok patenter på forbedrede billedvevstoler i 1892 og 1897. En av vevstolene ble vist på Bergensutstillingen i 1898, og senere ble den spredt i husflids- og vevskoler i Norge og utenlands.

Frisak var inspirert av eldre norsk vevkunst. På Stockholmsutstillingen i 1897 ble det utstilt portierer, draperier, veggtepper og annet, utført ved Frisaks skole.

Frisak reiste rundt på bygdene i Norge og ble antagelig kjent med eldre vevstoler, som oppstadveven. Under reisene samlet hun også inn gamle mønster og oppskrifter for plantefarging.

I 1894 ga Cammermeyers boghandel ut Kristiane Frisaks publikasjon Norsk Farvebog. 100 Opskrifter til Farvning med Plantefarver. Den fikk stor betydning for diskusjonen rundt og bruken av plantefarging.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hoffmann, Marta (1958). En gruppe vevstoler på Vestlandet : noen synspunkter i diskusjon om billedvev i Norge, Norsk Folkemuseum

Kommentarer (1)

skrev Mats Linder

Tittelen på artikkelen skal forandres fra Kristiane Katrine Frisak til Kristiane Frisak.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg