Kristian Henriksen var en norsk fotballspiller, som spilte midtstopper og half. Senere ble han en anerkjent trener. Henriksen var en fremtredende spiller på landslaget under verdensmesterskapet i Frankrike i 1938.

  • Antall landskamper: 28, 24 før krigen, fire etter. Mål: 0.
  • Klubber som spiller: Sarpsborg FK (1931–35), Frigg (1936–37) og Lyn (1938–46). Ungdomsklubb: FK Gleng.
  • Klubber og landslag som trener: Vålerenga, Asker og A-landslaget for herrer.

Henriksen var en fotballklok og kondisjonssterk spiller med susende taklinger.

Henriksen startet karrieren i bydelslaget FK Gleng i Sarpsborg, men gikk over til det mer ambisiøse Sarpsborg FK i 1931. Han gikk deretter til Frigg, før han avsluttet karrieren i Lyn, der han tok over for Jørgen Juve som kaptein og var med på å vinne to cupmesterskap.

Under andre verdenskrig var han politi- og motstandsmann som måtte rømme til Sverige, men han holdt formen ved like og fikk fire landskamper etter krigen, noe som sikret ham Gullklokka.

Etter den aktive karrieren trente han blant annet Asker fra 1949, og klubben fikk en opptur under hans ledelse. Mindre suksess hadde han som landslagstrener i ti kamper i 1959, sju tap og tre seirer. Seirene kom i kamper mot antatt svakere motstand, Luxembourg, Finland og Island. Da laget tapte 2–6 for Sverige og 1–7 for Nederland i høstens to siste kamper, måtte han gå av.

Henriksen var med i troppen til OL i 1936, der Norge vant bronsemedaljer (se bronselaget), men var ubenyttet reserve. Derimot ble han en av Norges viktigste spillere som høyre half under kvalifiseringen til VM i 1938 og i VM-kampen mot Italia, som Norge tapte 1–2 etter ekstraomganger.

Henriksen ble cupmester med Lyn i 1945 og 1946.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.