Kristi Skintveit

Faktaboks

Kristi Skintveit

Kristi Margun Skintveit

Født
13. desember 1942, Askøy
Kristi Skintveit.
Portrettfotografi

Artikkelstart

Kristi Skintveit er en norsk tekstilkunstner med vevde brukstekstiler som spesialitet.

Bakgrunn

Kristi Skintveit er utdannet ved Bergens kommunale kvinnelige industriskole (1959) og Statens kvinnelige industriskole, Oslo (1961 og 1963-1964). Hun har også vært assistent ved Norsk Billedvev A/S i Oslo (1962) og for Eli Marie Johnsen (1963).

Egen vevstue

Håndvevet bekledningsstoff av Kristi Skintveit fra omkring 1965–1966.
Tekstil

Allerede som 21-åring etablerte hun i 1964 egen vevstue, KristiAneVev, på PLUS i Fredrikstad. Hun ansatte sin gode venninne Anne Lise Havstad som veverske. På PLUS formga hun mest vevde kraftige ullstoffer med glade farger og tette geometriske mønstre. De falt inn i sekstiårenes motebølge som forbindes med navn som Mary Quant og op-kunst.

Klesdesign

Høsten 1965 hadde Kristi Skintveit mannekengoppvisning sammen med Tone Vigeland og Lena Folke-Olsson i Oslo. Oppvisningen ble i avisene omtalt som en «farvesmell». Skintveit hadde samarbeidet med Folke-Olsson, som formga flesteparten av plaggene som var basert på hennes tekstiler. Skintveit uttalte at klærne skulle være rette i linjene, ermeløse eller med lange ermer og mye klaffer og dobbelknepping.

I 1966 opplevde Skintveit suksess, ved at hennes tekstiler ble eksportert til Sverige, Danmark og Amerika. Moteskapere i Paris viste også interesse, ikke minst Yves Saint-Laurent. Senere det samme året samarbeidet Skintveit også med PLUS Fashion Studio og Else Lahtinen.

1967 var et særs aktivt og spennende år for Kristi Skintveit. Hun utstilte på Kunstindustrimuseet i Bergen og på sommeren hadde hun separatutstilling på Forum i Oslo. Omtrent i det tidsrommet begynte hun å samarbeide med moteformgiveren Badi Batchelor. Kombinasjonen Skintveit/Batchelor viste seg å bli en fulltreff. Batchelor klarte på en elegant måte å omvandle Skintveits tekstiler til moteriktige kunstverk. I tillegg til PLUS Fashion Studio ble klærne også sydd opp på et par systuer i Oslo. I 1967 ble Skintveit også tildelt den skandinaviske Lunningprisen. I tillegg til ære og 25 000 kroner var hun den yngste mottakeren noensinne – 25 år gammel.

Senere arbeid

Kristi Skintveit arbeidet i perioden 1971-1976 som designer ved De Forenede Uldvarefabrikker. Hun har også vært aktiv i kunsthåndverksorganisasjoner.

Skintveit er innkjøpt av de tre norske kunstindustrimuseene og Norsk kulturråd.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Yvenes, Marianne og Steen Ory Bendtzen (2008). Et PLUS i norsk designhistorie: brukskunstorganisasjonen PLUS 1958-1978, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design/Fredrikstad Museum

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg