Kristensamfunnet

Kristensamfunnet, trossamfunn med inspirasjon fra antroposofi. Kristensamfunnet har anslagsvis 100 000 medlemmer rundt om i verden. Hovedsenteret ligger i Berlin.

Bevegelsen ble stiftet i Dornach i Sveits i 1922. En gruppe teologer og studenter med Friedrich Rittelmeyer som leder, fikk hjelp av Rudolf Steiner til å grunnlegge bevegelsen.

Trosforestillinger

Ifølge Kristensamfunnets trosbilde kan Kristus etter oppstandelsen være virksom i menneskets indre, og gi mennesket mulighet til å bli fritt og skapende ut fra sin guddommelige natur.

De sju sakramentene er viktige i menighetslivet:

Videre finnes det en barnegudstjeneste (Søndagshandlingen for barn), og gravferdsritualene for voksne og barn som ledsager den avdøde på den videre veien etter døden.

Kristensamfunnet er frittstående fra Antroposofisk Selskap. Det er et registrert trossamfunn med prester, kirker og kultus. Bevegelsen vil formidle en kristendom som de mener oppmuntrer det moderne mennesket til selvstendig erkjennelse av det guddommelige. Prestene har lærefrihet så lenge det de forkynner er i samsvar med sakramentene.

Trossamfunnet er ikke blitt godtatt som kristen kirke av den romersk-katolske og de protestantiske kirker, som heller ikke anerkjenner deres dåp.

I Norge

Kristensamfunnet i Norge ble grunnlagt i 1927 ved sin første prest Christian Smit, og har cirka 2600 medlemmer (2008). I Norge finnes det menigheter i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Hamar. Kirkebygget i Oslo, tegnet av Asmussens arkitektkontor, ble innviet i 1990.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg