Kristensamfunnet, bevegelse for religiøs fornyelse, trossamfunn med inspirasjon fra antroposofi, stiftet i Dornach, Sveits i 1922. En gruppe teologer og studenter med Friedrich Rittelmeyer som leder, fikk hjelp av Rudolf Steiner til å grunnlegge bevegelsen. Kristensamfunnets hovedsenter ligger i Berlin. Kristensamfunnet har anslagsvis 100 000 medlemmer rundt om i verden.

Sentralt står anskuelsen av Kristus som Guds sønn, som tok bolig i mennesket Jesus fra Nasaret ved dåpen i Jordan. Etter oppstandelsen kan Kristus være virksom i menneskets indre, og gi mennesket mulighet til å bli fritt og skapende ut fra sin guddommelige natur. De sju sakramenter er viktige i menighetslivet: Menneskevielsens handling (nadverdsgudstjenesten), dåp (barn døpes med salt, vann og aske), konfirmasjon, skriftemål, ektevielse, prestevielse og Den siste olje (til døende). Videre finnes det en barnegudstjeneste (Søndagshandlingen for barn), og gravferdsritualene for voksne og barn som ledsager den avdøde på den videre veien etter døden.

Kristensamfunnet er frittstående i forhold til Antroposofisk Selskap. Det er et registrert trossamfunn med prester, kirker og kultus, og vil formidle en kristendom som oppmuntrer det moderne mennesket til selvstendig erkjennelse av det guddommelige. Prestene har lærefrihet så lenge det de forkynner er i samsvar med sakramentene.

Kristensamfunnet ble grunnlagt i Norge i 1927 ved sin første prest Christian Smit, og har ca. 2600 medlemmer (2008). I Norge finnes det menigheter i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Hamar. Kirkebygget i Oslo, tegnet av Asmussens arkitektkontor, ble innviet i 1990.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.