Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS er den eneste institusjonen i Norge som utdanner fengselsbetjenter. I tillegg til grunnutdanningen tilbyr KRUS også et bachelor påbyggingsstudium og forskjellige etter- og videreutdanninger, og senteret gjennomfører dessuten forsknings- og utviklingsarbeid. For ansatte i Kriminalomsorgen med annen yrkesfaglig utdanning enn som fengselsbetjent gjennomføres det også tilleggsutdanninger til stilling som verksbetjent.

Faktaboks

Også kjent som
KRUS

KRUS er underlagt Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) og holder til i Lillestrøm.

Utdanninger

Grunnutdanning som fengselsbetjent er et toårig 120 studiepoengs studium i straffegjennomføring som fører fram til tittelen Høgskolekandidat i straffegjennomføring. Utdanningens første og fjerde semester gjennomføres ved KRUS i Lillestrøm, mens andre og tredje semester gjennomføres ved et opplæringsfengsel. I siste semester får studentene tilbud om et kort studieopphold i et annet europeisk land. Studentene får lønn under utdanningen. Etter endt utdanning følger et obligatorisk pliktår som fengselsbetjent. I 2022 var det 689 kvalifiserte søkere til 175 studieplasser.

Etter gjennomført grunnutdanning kan det søkes om opptak til et bachelor påbyggingsstudium. Det er et studium som gjennomføres samlingsbasert over to år og gir 60 studiepoeng. Bestått eksamen gir rett til tittelen Bachelor i straffegjennomføring. Til studiet som startet i januar 2023 ble det tatt opp 34 studenter av 210 søkere.

Årlig tilbyr KRUS også studiepoenggivende videreutdanninger i enkeltemner som hver gir 15 studiepoeng, blant annet Veiledning i kriminalomsorg, Innsatte og domfelte med psykiske lidelser, Isolasjon og Systematisk endringsarbeid og forebygging av tilbakefall til kriminalitet – tilnærminger, utvikling og kritiske aspekter. I tillegg arrangeres det hvert år en rekke kurs og konferanser som etterutdanninger uten studiepoeng.

Verksbetjentutdanningen er en obligatorisk utdanning for ansatte i kriminalomsorgens arbeidsdrift (eksempelvis produksjonsverksteder, kjøkken og drifts/servicetjenester som vaskeri, renhold eller utvendige driftsoppgaver) som har annen relevant yrkesfaglig kompetanse enn som fengselsbetjent. Utdanningen strekker seg over 10 måneder og gjennomføres med fire fysiske samlinger ved KRUS og ellers nettbasert undervisning.

Historikk

Dagens KRUS er en etterfølger av den tidligere Fengselsskolen, som i 1987 skiftet navn til Kriminalomsorgens utdanningssenter, og fra 2001 til Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS. Etter at fengselsbetjentutdanningen ble et toårig akkreditert studium i 2012, ble navnet i 2016 endret til dagens Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg