Wawel-høyden med slottet og katedralen.

Lars Mæhlum. begrenset

Det store torget Rynek Glówni med rådhustårnet og kleshallen (t.h.)

Lars Mæhlum. begrenset

Gamlebyens hovedgate Florianska. Mariakirken i bakgrunnen.

Lars Mæhlum. begrenset

Kraków by i Polen, ved øvre Wisła; 761 873 innbyggere (2014). Polens nest største by og viktig kultursenter. Hovedstad i fylket (województwo) Małopolskie (Lillepolen). Polens hovedstad i perioden 1038–1596. Viktig jernbaneknutepunkt og handels- og industrisenter. Industrien ligger særlig i den nye industribydelen Nowa Huta øst for sentrum, der Polens da største jern- og stålverk ble oppført i 1954. Nå er det landets nest største jern- og stålverk.

Siden kommunismens fall har Kraków utviklet seg til et betydelig senter for multinasjonale konserner. Dette mye takket være god tilgang på velutdannet arbeidskraft. Krakówområdet skilter med arbeidsløshet under halvparten av gjennomsnittet for hele Polen. Også lønnsgjennomsnittet i Kraków er høyere enn det nasjonale gjennomsnitt.

Kraków er et av de største turistsentra i Polen. Om lag ni millioner turister, herunder 2,4 millioner utenlandske statsborgere, besøker byen hvert år.

Norsk honorært konsulat.

Byen har 24 offentlige og private universiteter og høyskoler med i alt 205 000 studenter. Det jagellonske universitet, grunnlagt 1364 som Academia Cracoviensis er et av Europas eldste og det største i Kraków. Videre finnes akademier for vitenskap, kunst, musikk, teatre og museer, blant annet det jagellonske museum (Collegium Maius) med Nicolaus Copernicus' globus. Czartoryski-museet med bilder av italienske renessansekunstnere er midlertidig stengt på grunn av oppussing. Erkebispesete. Pave Johannes Paul 2 var erkebiskop i Kraków 1964–67. Sammen med tre andre byer var Kraków Europeisk kulturby i år 2000.

Gamlebyen er omgitt av et parkbelte anlagt på de tidligere festningsmurene og vollgravene. Et par festningstårn gjenstår, blant annet Barbakan fra 1505 foran byporten Brama Florińska. Rynek Glowny, Stortorget, er byens midtpunkt og nokså uforandret siden 1300-tallet. Her ligger Mariakirken (opprinnelig 1300-tallet) med to tårn og praktfullt alterskap av Veit Stoss (Wit Stwosz) og kunstverk av Peter Vischer. Dette er Europas største alter fra middelalderen. På denne plassen som er 200 x 200 meter, er også den 120 meter lange kleshallen Sukiennice fra 1300-tallet. I andre etasje av denne renessansebygningen er Kraków-avdelingen av nasjonalmuseet med utstilling av polske malerier fra det 19. århundre. Dette museet ble gjenåpnet i 2010 etter flere års restaurering, finansiert av EØS-midler, se artikkelen EØS-avtalen. Det gamle rådhustårnet er også fra 1300-tallet. Gamlebyen ble ikke bombet under andre verdenskrig. I likhet med saltgruven Wieliczka 13 km sørøst for Kraków ble gamlebyen i 1978 blant de 12 første på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. På kalksteinsklippen Wawel ligger katedralen (1322–64), den polske kroningskirken med de polske kongers og nasjonalhelters graver og det gamle kongeslottet (museum). Slottets borggård er blant de vakreste i Europa.

I bydelen Kazimierz, det gamle jødekvarteret, ligger Polens eldste synagoge (i dag museum), rekonstruert etter ødeleggelse under andre verdenskrig. Her finnes også en synagoge som er i bruk i dag og som jøder fra hele verden besøker. Forut for andre verdenskrig hadde byen cirka 70 000 jøder. Av disse overlevde kun 6 000 krigen. Oskar Schindlers fabrikk i Podgórze på høyre bredd av elven Wisła er i dag omgjort til museum for Kraków under den tyske okkupasjonen 1939–45.

Stedet har vært permanent bebodd i om lag 6 000 år, fra cirka 800 evt. med en mektig borg. Fra dette tidspunkt av var Kraków også et viktig handelssentrum på ruten Russland–Böhmen–Vest-Europa. Byen ble bispesete fra år 1000 og hovedstad i det polske riket fra 1038 til 1596, da kong Sigismund Vasa III flyttet sin residens til Warszawa. Byrettigheter fra 1257. Flyttingen av hovedstaden og svenskenes angrep på byen 1655–57 la en demper på byens videre utvikling.

I 1794 var Kraków utgangspunkt for Tadeusz Kościuszkos oppstand mot delingsmaktene Russland og Preussen. Etter Polens tredje deling 1795 tilhørte byen Østerrike, men ble 1809 lagt til fyrstedømmet Warszawa. 1815–46 var den hovedstad i republikken Kraków. Etter at revolusjonen 1846 i Kraków var slått ned, ble byen innlemmet i Østerrike; var sammen med Lvov den viktigste byen i østerriksk Galicja, som etter den første verdenskrig igjen ble innlemmet i Polen. 1939–45 var Kraków hovedby i Generalguvernementet, det tyskokkuperte Polen. Generalguvernør Hans Frank hadde sitt hovedkvarter på Wawel-slottet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.