Krag (i Jylland)

Artikkelstart

Krag var en dansk adelsslekt. Slekten er kjent siden slutten av 1200-tallet, og døde ut på mannssiden i 1763.

Slekten føres tilbake til ridder Niels Svendsen Krag (nevnt 1363–1401) til Voldbjerg. Slektens hovedlinjer stammer fra hans etterkommere i 6. ledd, brødrene Erik Krag (død 1606) og Mogens Krag (1544–1622). Førstnevnte var farfar til øverstesekretær i det danske kanselli Erik Krag (1620–1672), som en tid eide Utstein kloster utenfor Stavanger. Hans sønn, visestattholder i Norge Frederik Krag (1655–1728), som ble opphøyet til baron i 1684, var i sitt andre ekteskap gift med Peder Griffenfelds datter Charlotte Amalie. Deres datter Ida Helle Margrethe (1697–1738) ble i sitt ekteskap med baron Jens Juel-Vind stammor til den danske adelsslekten Krag-Juel-Vind-Frijs. Sønn av Erik Krag var også general Palle Krag til Katholm (1657–1723).

Mogens Krag var farfar til riksråd Otte Krag (1611–1666) til Egeskov og oberst Mogens Krag (1625–1676). Sistnevnte var far til Dorothea Krag (1675–1754), som gjennom sitt ekteskap med Christian Gyldenløve ble stammor til greveslekten Danneskiold-Samsøe (Danneskiold). Hun forpaktet også det danske postvesenet i en årrekke etter mannens død.

Til slekten hører også Henrik Krag (død 1598), lensherre over Island.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (11)

skrev Axel Scheel

Hvor er det blitt av alle kommentarene mine? Og svarene? Som later til å ha blitt fjernet en av de siste dagene. Det svar som ble lovet meg av Jon Gunnar Arntzen, kom riktignok aldri. Men er dét en grunn til å fjerne alle kommentarer, som problematiserte spørsmålet om den sanne sammenheng m.h.t. Christian Gyldenløves barn med Dorothea Krag? Med vennlig, skjønt forbauset hilsen, Axel Scheel

svarte Axel Scheel

Beklager! De etterlyste kommentarer finnes stadig - under artikkelen «Danneskiold»! Men det som forvirret meg - er fortsatt reelt: Det er mitt forbedringsforslag til ny Krag-artikkel, som er forsvunnet! Dette forslaget ble avvist av Jon Gunnar Arntzen, fordi han syntes Arent Krags svigersønn von Brüggemann «ikke hørte hjemme» i artikkelen eller noe lignende. Husker ikke helt, da jeg ikke har tatt kopi av teksten, fordi jeg trodde slike begrunnelser ble bevart i historikken! Mvh. Axel S.

svarte Axel Scheel

Og nå ser jeg, at mitt avviste forslag (uten egentlig begrunnelse) finnes hér. Men under min egen profil, under «Nylig aktivitet», er faktisk Krag-forslaget forsvunnet rett og slett. Mvh. A.S.

svarte Ida Scott

Hei Axel, hvis du ser på den enkelte artikkels historikk vil du finne eventuelle avviste endringsforslag der. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

svarte Axel Scheel

Hei Ida, ja, det skjønner jeg. Men jeg ble forvirret i natt da jeg holdt på med artikkelen om Rolf Rynning Eriksen. Da ble jo artiklene forflyttet «nedover» under min profil, fra «Nylig aktivitet» til «All aktivitet» - men selv dér, under «All aktivitet», var plutselig Krag-forslaget forsvunnet! Nå er jo ikke dette så farlig. (Først trodde jeg jo mye mer var forsvunnet!) Det er vel bare snakk om en smule elektronisk svikt i systemet. Vennlig hilsen, Axel Scheel

svarte Ida Scott

Jeg tror det er sånn i systemet at innsendte endringsforslag forsvinner fra forslagsstillers aktivitet dersom de blir avvist. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

svarte Axel Scheel

Det var et illevarslende svar. For nå ser jeg at også mitt forslag til ny tekst til Rynning Eriksen-artikkelen er forsvunnet. Dét forslaget bør behandles av en redaktør, som ikke er inhabil. Mvh. Axel S.

svarte Ida Scott

Endringsforslaget ditt til artikkelen om Rynning Eriksen ligger fortsatt inne, det kan du se når du går inn på den aktuelle artikkelen (høyre marg, "OBS! Det er kommet et endringsforslag til denne artikkelen som ennå ikke er evaluert."). Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

svarte Axel Scheel

Og nå ser jeg også (!) at mitt forslag til ny tekst til artikkelen «Ording» er forsvunnet. Og dette forslaget ble tidligere idag GODKJENT av Jon Gunnar Arntzen. Mvh. Axel S.

svarte Ida Scott

Når endringsforslaget er godkjent er det jo ikke forsvunnet, det har blitt en del av den nye artikkelen. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

svarte Axel Scheel

Men skal det av den grunn forsvinne fra aktivitetslisten? Mvh. A.S.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg