Krško kjernekraftverk

Artikkelstart

Krško kjernekraftverk er et slovensk kjernekraftverk som eies av Slovenia og Kroatia i fellesskap. Kraftverket kom i kommersiell drift i 1983 og har én kjernereaktor med en netto ytelse på 688 MWe.

Faktaboks

Også kjent som

Krsko

Kraftverket ligger nær byen Krško, cirka 60 kilometer øst for Ljubljana. Arbeidet med å bygge reaktoren kom i gang i 1975, som et samarbeidsprosjekt mellom Kroatia og Slovenia. På den tiden var de begge del av Jugoslavia. Samarbeidet fortsetter gjennom det felles slovensk/kroatiske energiselskap Nuklearna Elektrarna Krško, som har ansvaret for driften av kraftverket.

Reaktoren er en trykkvannsreaktor fra Westinghouse, og den første vestlige kjernereaktor som ble bygd i Øst-Europa. Reaktoren hadde opprinnelig en levetid på 40 år, men i 2015 ble den utvidet med 20 år til 2043.

Kraftverket har en termisk totalvirkningsgrad på 34,5 prosent og gjennom de siste ti år (2008-2017) har årlig produksjon i gjennomsnitt ligget på 5,58 TWh. Det tilsvarer en kapasitetsfaktor på 92,3 prosent. Kraftverket har gjennom sin levetid vist en langsom bedring av påliteligheten. Fram til 2007 var gjennomsnittlig kapasitetsfaktor lik 82,9 prosent.

I 2010 ble det lagt fram en søknad om å utvide kraftverket med en ny kjernereaktor i størrelsesorden 1100–1600 MWe. Denne reaktoren vil i sin helhet bli eid av Slovenia, men det slovenske parlamentet har så langt ikke tatt stilling til prosjektet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg