Kosta glasbruk

Den håndverksmessige tilvirkningen av kunstglass er en betydelig del av virksomheten.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Kosta glasbruk

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kosta glasbruk er et svensk glassverk i Lessebo kommune i Småland i Sverige. Kosta ble grunnlagt i 1742, og er Sveriges eldste glassverk som fortsatt er i drift.

Faktaboks

Uttale
k'o:sta

Bruket og stedet fikk navn etter grunnleggerne, Anders Koskull og Georg Staël von Holstein, landshøvdinger i Kalmar og Växjö len. I pionertiden bestod produksjonen av vindusglass, flasker og drikkeglass, til dels med gravert dekor. På 1840-tallet begynte produksjon av pressglass, og fasettsliping ble utover på 1800-tallet en vanlig teknikk.

I dag utgjør kunstglass en stor del av produksjonen. Av formgivere som har virket ved bruket kan nevnes Elis Bergh, Sven Erixson og Ewald Dahlskog.

På 1960-tallet innledet Kosta et samarbeid med Boda glasbruk og Åfors glasbruk. Bruket ble i 1990 kjøpt av Orrefors og innlemmet i Orrefors Kosta Boda AB, i dag en del av New Wave Group.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ricke, Helmut & Lars Thor (eds.) (1987). Svenska glasbruken: Produktionskataloger 1915-1960, Prestel
  • Anderbjörk, Jan Erik (red.) (1942). Kosta glasbruk 1742-1942: Jubileumsskrift utgiven av Kosta glasbruk med anledning av dess 200-åriga verksamhet, Bröderna Lagerström

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg