I 2008 hadde Kosovo en folkemengde på 2,12 mill. innb.

Kosovo har en av Europas yngste befolkninger. Største by er hovedstaden Prishtina (alb.)/Priština (serb.) med ca. 600 000 innb. (2008).

Den største etniske gruppen er albanere 91,8 %, mens den serbiske delen er redusert til 6,1 % (IPSOS 2011). Den resterende befolkningen utgjøres i hovedsak av bosnjaker, roma, ashkali, Balkan-egyptere, tyrkere, gorani, montenegriner og kroater. 

Kosovo er i dag et av Europas mest etnisk homogene land, men forholdet mellom albanere og serbere har ofte vært og er fortsatt svært betent. Det samme er er spørsmålet om demografi, og prosentfordelingen serbere-albanere har variert kraftig. I middelalderen var det serbisk flertall, mens fra 1900-tallet har det vært albansk flertall. Under kommunismen steg den albanske andelen av befolkningen betraktelig, mens det serbiske folketallet har falt betraktelig. De viktigste årsakene er at den serbiske fødselsraten har vært lavere enn den albanske, og at mange serbere har blitt fordrevet eller flyttet etter konflikten i 1998–99. Før og under konflikten, under Slobodan Miloševićs' styre, hadde flyktet hundretusener av albanerne flyktet, og kosovoalbanere utgjør en av de største diasporagruppene i Vest-Europa. 

Mot den serbiske grensen i nord fins det en konsentrert serbisk befolkning, spesielt i nord-Mitrovica. De fleste serberne bor imidlertid spredt i enklaver lenger sør i landet, spesielt i Gračanica (alb. Graçanicë) og i landsbyer rundt Prishtina, Štrpce (alb. Shtërpcë), i Goraždevac (alb. Gorazhdevc) og i blandede landbyer rundt Gjilan/Gnjilane.

Stjernene i Kosovo-flagget representerer de viktigste etniske gruppene i landet: Albanere, serbere, tyrkere, gorani, roma og bosjnaker. Gorani er konsentrert i Dragash-området sør for Prizren, som på serbisk kalles Gora-området, og språket er en form for serbisk. De fleste tyrkiskspråklige bor rundt Prizren. I Jugoslavia var tyrkisk anerkjent som Kosovos tredje språk. 

Etter krigens slutt i 1999 ble mange roma, av den gruppen albanerne kaller magjup, fordrevet av albanere som anklaget dem for å ha samarbeidet med Milošević-regimet. Roma er en sammensatt gruppe, med forskjellige språk, religion, identitet og betegnelser. En del ser seg selv om etnisk roma og snakker serbisk og albansk. En gruppe i Lipjan-området er katolske, mens en nomadisk serbisktalende gruppe er ortodoks kristen. Ashkali-gruppen er albansktalende og muslimsk, og en lignende muslimsk gruppe kaller seg egyptere og hevder å stamme fra Egypt. Det fins også mindre slavisktalende grupper.

Både det serbiske og det albanske tradisjonelle samfunnet i Kosovo er svært patriarkalsk. Storfamilien bor gjerne sammen og familien støtter hverandre. Familiemedlemmer i diasporaen sender mye penger hjem, og familieforbindelser spiller også en viktig rolle i forretningslivet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.