I 2008 hadde Kosovo en folkemengde på 2,12 mill. innb.

Kosovo har en av Europas yngste befolkninger. Største by er hovedstaden Prishtina (alb.)/Priština (serb.) med ca. 600 000 innb. (2008).

Den største etniske gruppen er albanere 91,8 %, mens den serbiske delen er redusert til 6,1 % (IPSOS 2011). Den resterende befolkningen utgjøres i hovedsak av bosnjaker, roma, ashkali, Balkan-egyptere, tyrkere, gorani, montenegriner og kroater. Mot den serbiske grensen i nord fins det en konsentrert serbisk befolkning, spesielt i nord-Mitrovica. De fleste serberne bor imidlertid spredt i enklaver lenger sør i landet.

Kosovo er i dag et av Europas mest etnisk homogene land, men forholdet mellom albanere og serbere har vært og er fortsatt svært betent. Det samme er er spørsmålet om demografi, og prosentfordelingen serbere-albanere har variert kraftig i forskjellige perioder. I middelalderen var det serbisk flertall, mens under kommunismen steg den albanske andelen av befolkningen betraktelig. En viktig årsak var høyere fødselsrater enn den serbiske befolkningen. Etter konflikten i 1998–99 ble mange serbere fordrevet. Før og under konflikten, under Slobodan Miloševićs' styre, hadde flyktet hundretusener av albanerne flyktet, og kosovoalbanere utgjør en av de største diasporagruppene i Vest-Europa. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.