Kortrijk

Artikkelstart

Kortrijk er en by og en kommune i Belgia, i regionen Flandern, provinsen West-Vlaanderen, ved Scheldes bielv Leie. Byen hadde 76 265 innbyggere i 2018 og har et areal på 76,2 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
kˈårtreik, fransk kurtrɛ
Også kjent som
Flamsk: Kortryk Fransk: Courtrai

Byen er et av Europas fremste sentre for linindustri og er omgitt av felter for lindyrking. Flere store internasjonale selskap har hovedkontor her. Kortrijk er den største byen i West-Vlaanderen og har flere sykehus og høyskoler, samt ett universitet.

Store deler av byens middelalderarkitektur er intakt og godt vedlikeholdt. Blant severdighetene er Vår frues kirke Gotisk Onze Lieve Vrouwerkerk med van Eycks altertavle «Nedtagelsen fra korset», og et vakkert rådhus fra 1400–1500-tallet. Gammel bro over Leie med de to Broel-tårnene (1386 og 1413) og beginerklosteret som står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Kortrijk var romernes Cortoriacum, opprinnelig et keltisk navn, og fikk byrett i 1189. Byen var i middelalderen berømt for sine veverier innenfor den flamske veverivirksomhet. Utenfor byen stod det berømte Gyllensporeslaget (etter de mange gylne sporene som falt til marken) 11. juli 1302, da flamske vevere og bønder slo en overlegent utrustet fransk hær. 11. juli er nå den flamske delstats nasjonaldag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg