Korea (Kunsthåndverk) (kiste, lakkteknikk)

Korea har rike tradisjoner innen kunsthåndverk, dans og arkitektur, og er på disse områdene knyttet til eldre kinesisk kultur. Bildet viser en liten kiste med fugle- og blomsterdekor i lakkteknikk, fra Koryo-tiden (1100-tallet). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Korea (Kunsthåndverk) (vannkrukke, keramikk)

Liten vannkrukke i keramikk, fra 1600- eller 1700-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Korea (Kunsthåndverk) (gullkrone)

Den kjente gullkronen, funnet i en grav i Kyongju, 400–500-tallet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tradisjonell koreansk kunsthåndverk er mest kjent fra tiden da de tre kongerikene Silla, Paekche og Koryo hersket. I dette tidsrommet finner vi en egen koreansk stil i bronsearbeider, gullsmedkunst og keramikk.

Silla

Silla var et kongedømme på den sydlige, sentrale og østlige delen av den koreanske halvøya. Det eksisterte fra omkring 57. fvt. til 935 evt. Silla-kongedømmet ble etablert av Bak Hyeokgeose (69 fvt.-4 evt.) som regjerte til 4 evt. Dynastiet ble fulgt opp av flere klaner, som Gyeongju Gim-klanen. De regjerte i 586 år.

Keramikk fra Silla på 700-tallet er utført i mørkt steingods med geometriske mønstre. Kroner, belter og smykker i gull fra 400–500-tallet, funnet i de kongelige Sillagravene, er helt unike.

Koryo

Under Koryo (935–1392) utvikles steingodset under kinesisk innflytelse med inngravert og presset dekor under blågrønn glasur. Blomster- og fuglemønstre ble også lagt inn i svart og hvit leire under grønn glasur. Utvikling av steingods fortsatte under Choson (1392–1910) med malt mønster i jernoksid.

Porselen ble fremstilt fra 900-tallet, først under kinesisk innflytelse, men snart fikk porselenet en egen karakter – dels helt hvit, dels med malt dekor i blått og rødt. Mønstrene viser en større kunstnerisk frihet enn de kinesiske, og den koreanske keramikken kom til å påvirke den japanske. Koreanske lakkarbeider utmerker seg med perlemordekorasjoner mot en svart bakgrunn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Apold, Gunborg og Bjørn Heger (1968). Koreansk kunst i norsk eie : keramikk og bronse, Kunstindustrimuseet i Oslo
  • Forman, W. & J. Barinka (1962). The art of Ancient Korea, Peter Nevill

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg