Koordinasjonskomiteen, KK, var et norsk hjemmefrontorgan som ble organisert i 1941. Komiteen stod bak de fleste hjemmefrontparoler og utgjorde sammen med Kretsen ledelsen for det sivile hjemmefrontarbeidet i Norge under andre verdenskrig.

Koordinasjonskomiteen samarbeidet nært med Kretsen og forela viktige paroler for den. Da KK ble fast organisert, omfattet den først bare representanter for åndsarbeidere; leger, lærere, ingeniører, jurister og prester. Snart kom det også representanter for kommunale tjenestemenn, Landsorganisasjonens hemmelige ledelse, industrien og jordbruket.

Komiteen spilte en særlig aktiv rolle i kampen mot mobilisering av norsk ungdom til arbeidstjeneste eller krigstjeneste for fienden, og under reorganiseringen av hjemmefronten etter den store opprivningen i årene 1943–1944. Dens sekretariat, som ledet det daglige arbeidet, ble etter hvert utbygd til en sentral stab for all sivil motstandsbevegelse. Blant de ledende medlemmene var Tore Gjelsvik, Ole Jacob Worm-Müller Malm, Egil Offenberg, Alf Sanengen og Tor Skjønsberg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.