Konstantin Rokossovskij

Faktaboks

Konstantin Rokossovskij

Konstantin Konstantinovitsj Rokossovskij

Uttale
rokossˈovskij
Født
21. desember 1896, Velikye Luki, Russland
Død
3. august 1968, Moskva, Russland

Konstantin Rokossovskij, avbildet i 1949 da han fungerte som polsk øverstkommanderende.

Av .

Artikkelstart

Konstantin Rokossovskij var en sovjetisk offiser og politiker av polsk herkomst, marskalk av Sovjetunionen og medlem av det polske politbyrået.

Militære karriere og andre verdenskrig

Rokossovskij sluttet seg under oktoberrevolusjonen til den Røde armé, og tjenestegjorde i en rekke avdelinger i borgerkrigen og mellomkrigstiden. Han ble i 1938 fengslet under Stalins utrenskninger men ble i 1941 sluppet ut etter starten på den tyske invasjonen.

Han ble ved krigsutbruddet i 1941 utnevnt armékorpssjef, senere armésjef. Han hadde i løpet av andre verdenskrig en sentral rolle i noen av krigens største og viktigste slag, som Stalingrad og Kursk. I 1944 ble han forfremmet til marskalk av Sovjetunionen.

Etter krigen

Etter krigen fikk han i oppdrag å reorganisere den polske hæren og ble 1949 polsk øverstkommanderende og forsvarsminister, og medlem av politbyrået i 1950. Fra 1953 fungerte han også som visestatsminister. I 1956 ble han imidlertid fjernet fra politbyrået, og fratrådte samme år som visestatsminister og forsvarsminister. Han ble deretter utnevnt til sovjetisk viseforsvarsminister, fra 1962 generalinspektør i forsvarsdepartementet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg