Konrad Wachsmann

Faktaboks

Konrad Wachsmann
Født
16. mai 1901, Frankfurt an der Oder, Tyskland
Død
25. november 1980, Los Angeles, USA

Artikkelstart

Konrad Wachsmann var en tyskfødt amerikansk arkitekt. Han er kjent for sine bidrag til utviklingen av masseproduserte byggeelementer. Han utarbeidet ulike konstruksjonssystemer med repetisjon av standardelementer som ble sammenføyd med enkle låsprinsipper.

Wachsmann ble først utdannet som møbelsnekker. Deretter ble han utdannet ved kunst- og håndverksskolene i Berlin og Dresden, så Kunstakademiet i Berlin under Hans Poelzig. Mot slutten av 1920-årene ble han sjefarkitekt for en tømmerhusfabrikant. I 1932 fikk han Roma-prisen fra det tyske Roma-institutt og oppholdt seg flere år i Italia, hvor han tegnet boligblokker av armert betong med konstruksjonssystemer som vakte Le Corbusiers beundring.

Han emigrerte til USA i 1941 og arbeidet i partnerskap med Walter Gropius frem til 1948. De tegnet et system for fabrikkfremstilte hus kalt The Packaged House System i 1942. Dette resulterte i etableringen av firmaet General Panel Corporation som produserte prefabrikkerte bygningsdeler. Han var også virksom som fagskribent. I 1964 ble han direktør for avdeling for byggforskning ved University of Southern California og leder for avgangsklassen for arkitektskolen, hvor han etablerte et doktorgradsstudium. I 1950 ble han professor ved Institute of Design ved Illinois Institute of Technology og direktør for Department of Advanced Building Research i Chicago. Wachsmann var i tillegg gjesteforeleser ved Statens håndverks- og kunstindustriskoles (SHKS) sommerskole i 1952. Han tegnet også rådhuset i California City i 1966. Han gikk av i 1973, men fortsatte å undervise.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • «Byggekunst» 1952 s. 92
  • Encyclopedia Britannica 12 s. 444.
  • Wachsmann, Konrad: The Turning Point of Building (1959)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg