Konrad Birkhaug

Faktaboks

Konrad Birkhaug
Født
1892
Død
1980

Artikkelstart

Konrad Birkhaug var en norsk lege og bakteriolog som ga viktige bidrag til tuberkuloseforskningen.

Han utviklet i 1920-årene et antiserum mot erysipelas (rosen), som den gang var en sykdom med høy dødelighet. Store deler av karrieren var han involvert i arbeidet med å utvikle, forbedre og produsere en vaksine mot tuberkulose.

Karriere

Han var professor og leder for det bakteriologiske laboratoriet ved Rochester University (New York), og senere tilknyttet Pasteurinstituttet i Paris, der han arbeidet under Albert Calmette, mannen bak BCG-vaksinen. I 1935 startet han et tuberkuloselaboratorium ved Christian Michelsens institutt i Bergen, og etterhvert ble han leder for Nasjonalforeningens BCG-laboratorium samme sted. Etter krigen flyttet han tilbake til USA og han ble leder for delstaten New Yorks BCG-laboratorium i Albany.

Under første verdenskrig arbeidet han som velferdsoffiser i Russland, fram til han ble utvist etter den kommunistiske maktovertakelsen.

Under andre verdenskrig engasjerte han seg i Røde Kors og arbeidet med forebyggende arbeid mot tuberkulose på Vestlandet. Gjennom arbeidet for Røde Kors gjorde han en innsats for å forhindre at kvinner og barn fra Telavåg ble deportert etter at bygda var jevnet med jorden av okkupasjonsmakten.

Biografi

Birkhaug var født i Bergen, og studerte medisin ved Johns Hopkins universitetet i Baltimore, USA. Han utgav bøkene Telavåg (1946) og selvbiografien Lege ved veis ende (1968).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg