Kongoskogen er et belte av lavereliggende tropisk humid artsrik skog som dekker Kongobassenget i Sentral-Afrika.

Kongoskogen strekker seg over sørøstlige Kamerun, østlige Gabon, nordlige og sentrale Kongo og deler av sørlige og sørvestlige Sentral-Afrika. Mot nord og sør er det gradvis overgang til mer arid skog-savannemosaikk. Mot vest har Kongoskogen overgang til kystpreget skog i Nedre Guinea som har store likhetstrekk. Mot øst har Kongoskogen overgang til høylandsskog i Albertine Rift.

Kongobassenget har store områder med tropisk regnskog i veksling med sekundær gressmark. Artsdiversiteten er stor, med mange arter på et lite areal. Trærne blir ofte over 50 meter høye, ibenholt- og mahogniarter er vanlige. Det er også en rik epifyttvegetasjon, blant annet med mange orkidéarter.

Platåområdene i sør har skogsavanne og savanne, i øst er det en egen type skogsavanne, kjent som «parkskog». Ved munningen av elven Kongo er det sump- og mangrovevegetasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg